Items Live 11

Cultuurbeleid: afscheid van de kunsttijdschriften?

Tijdens Items Live 11, op woensdagavond 13 juli, 20:00 uur in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam gaan redacteuren van gesubsidieerde en ongesubsidieerde kunsttijdschriften - en hun lezers - in gesprek over een toekomst zonder overheidssteun.

In de kille bries die nu door cultureel Nederland trekt, staan ook de tijdschriften op het gebied van beeldende kunst, vormgeving, architectuur, en andere kunsten op de tocht: ze verliezen vanaf 2013 hun subsidies. Voor Items betekent dat een aderlating van 20% van zijn inkomsten, voor andere bladen kan het nog dramatischer uitvallen. Nog weer andere bladen verschijnen al lang zonder subsidie. Wat is het verschil? Is overheidssteun echt onontbeerlijk voor onafhankelijke en verdiepende cultuurjournalistiek, of is er markt genoeg om die lonend te maken? Waar willen lezers voor betalen? Hoe voorkom je dat tijdschriften een spreekbuis van hun adverteerders worden? Is er eigenlijk nog wel behoefte aan professionele reflectie en analyse in de kunsten? Kan onafhankelijke cultuurjournalistiek en -kritiek overleven in een markt die gepreoccupeerd lijkt met oppervlakkige lifestyle? Eén ding lijkt duidelijk: kunst- en designtijdschriften die de marktcompenserende ondersteuning van de overheid verliezen, moeten zichzelf opnieuw uitvinden. 

Het debat wordt geleid door cultuurjournalist en schrijver Chris Keulemans, directeur Tolhuistuin en ex-directeur van cultuurcentrum De Balie.

Deelnemers zijn:

Dirk van Weelden, De Gids
Domeniek Ruyters, Metropolis M
Jorinde Seydel/Liesbeth Melis, Open
Lilet Breddels, Volume/Archis
Max Bruinsma, Items
Robert Thiemann, Frame

Items roept lezers op hun ideeën en wensen bekend te maken en zich te mengen in het debat over een nieuwe culturele journalistiek. We horen je graag tijdens Items Live! 

Ook tijdens Items Live: de presentatie van een nieuw katern van Metahaven en Niessen & De Vries. En natuurlijk de unverfroren mening van onze vaste columnist, Joost Overbeek.

Locatie

Woensdag 13 juli,
Pakhuis De Zwijger,
Grote zaal
20.00-22:00 uur

RSVP naar zwijger@itemsmagazine.com

Route

routebeschrijving

... reageer