items Live @ WDCD

Kom naar de break-out sessie die Items organiseert tijdens de eerste dag van What Design Can Do op donderdag 10 mei in de Stadsschouwburg Amsterdam. Items hoofdredacteur Max Bruinsma en tafelgast Jonathan Maas, auteur van het boek Wereldverbeteraars, spreken met drie designers met een eigenzinnige visie op het actuele onderwerp social design. Ze spreken onder andere over hoe design kan bijdragen aan het interactiever en socialer maken van onze omgeving. En over hoe design is in te zetten als een kritisch gereedschap om een meer sociaal samenhangende toekomst te bewerkstellingen.

Gasten zijn:

Daan Roosegaarde (1979) Waddinxveen/Shanghai
Exploring the boundaries between humans and technology

Studio Roosegaarde is een social design lab. Hier onderzoekt een team van ontwerpers de ‘nieuwe natuur’ die is ontstaan door technologische innovaties. ‘Dune’ is daar een voorbeeld van. Het interactieve landschap dat bestaat uit honderden lichten en geluiden, reageert op bewegingen en geluiden van passerende mensen. Zo worden mensen actieve deelnemers. Momenteel wordt ook gewerkt aan een magnetische snelweg die energie genereert uit de bewegingen van het voorbijrazende verkeer.
www.studioroosegaarde.net

Beeld: Dune van Daan Roosegaarde.

Jimmy Loizeau (1968) London/Geneva
Home Robotics as Tool for Critical Thinking

De studio Auger-Loizeau bevraagt het proces waaruit consumentenproducten tot stand komen. Volgens Jimmy Loizeau kan design kritisch commentaar geven op de rol die producten spelen in onze consumptiemaatschappij en op de functie die technologie vervult. Hij ziet design meer als het gereedschap dat dient om te bevragen, dan om problemen op te lossen. Door de ontwikkeling van kritische producten en diensten hoopt Auger-Loizeau ons aan te sporen een bredere visie te ontwikkelen over wat het betekent om in een technologische omgeving te leven, nu en in de toekomst.
www.auger-loizeau.com

Beeld: SubliminalWatch van Auger-Loizeau.

Ekim Tan Istanbul/Amsterdam
Playing the City - interaction models for managing the unmanageable

Architect en urban gamer Ekim Tan studeerde architectuur in Ankara in haar geboorteland Turkije en Urban Design aan de TU Delft waar ze afstudeerde op het onderwerp: ‘Human driven city making’. Tan is een ervaren researcher en ontwerper van uiteenlopende internationale stedelijke designprojecten. Ook is ze oprichter van het in Istanbul en Nederland gevestigde ‘The Responsive City’ [TReC]. Dit stedelijk designbureau en onderzoeksnetwerk is gericht op strategische stedelijke ontwikkelingen in snelgroeiende landen. Met 'World of Citycraft' pioniert Tan op het gebied van nieuwe IRL game interfaces. Hieruit zijn modellen af te leiden die je kunt gebruiken voor stedelijke ontwikkelingsprojecten, zoals toegepast in Amsterdam Noord. ‘Play the City’ heet het spel waarmee inwoners van het stadsdeel vastgelopen stedelijke ontwikkeling proberen te redden.
www.theresponsivecity.org
www.playthecity.nl

Items abonnees krijgen 15% korting op toegangskaarten. Interesse? Klik dan op de link.

Beeld: Play the City, Amsterdam Noord

... reageer