Items Live #16

SIZE MATTERS?

dinsdag 3 april, 20:00 - 22:00
Pakhuis de Zwijger, Grote zaal

Items is vernieuwd! We presenteren het eerste nummer van dit jaar – in een nieuwe vormgeving door het jonge ontwerperscollectief Almanak.

Dat brengt ons op de vraag naar de voor- en nadelen van grotere bureaus ten opzichte van kleinere studio's en individuele ontwerpers. Alles in één huis, werken in een netwerk of individueel? Dingeman Kuilman, als voorzitter van het college van bestuur van ArtEZ opdrachtgever maar in het verleden ook ontwerper voor een groot bedrijf (Philips) en kleine studio's (Anthon Beeke, Caulfield en Tensing), leidt het onderwerp in en modereert een gesprek met opdrachtgevers en ontwerpers, (middel)groot en klein over de vraag hoe size matters?

In het panel gaan 'koppels' van ontwerper en opdrachtgever in gesprek over welke combinatie het beste bij de opdracht past. En of de voor de hand liggende aannames wel kloppen. Is een groter ontwerpbureau echt noodzakelijk om complexe corporate problemen te kunnen oplossen? Is vernieuwing alleen mogelijk binnen onafhankelijke kleine studio's? Gaan grote klanten alleen met ontwerpbureaus van vergelijkbare omvang in zee? Is de individuele ontwerper voor zijn opdrachten beperkt tot een marginaal cultureel circuit?

Deze vragen zijn deels een voortzetting van het debat dat begon met Rick Poynor's klacht over het hedendaagse gebrek aan visuele innovatie in de grotere Nederlandse ontwerpbureaus, terwijl die in het verleden vaak juist aanjagers van vernieuwing waren. Voorbij de vraag naar innovatief visueel design, stellen we nu de vraag naar de effecten van een mentaliteit: groot of klein is een keuze, zowel vanuit de ontwerper als de opdrachtgever. De vraag is niet meer of maar hoe size matters?

Met:
Dingeman Kuilman

en

Almanak (Barbara Hennequin, Jeremy Jansen, Rob van den Nieuwenhuizen) / Items

De Nieuwe Generatie (Thomas Dieben, Sanne Oomens, Oscar Vos) / De Appel

Ping Pong (Barry de Bruin) / Rabo Kunstzone

en

natuurllijk de column van Joost Overbeek

 

Locatie

Pakhuis De Zwijger
Piet Heinkade 179, Amsterdam
Grote zaal

De entree voor Items Live is gratis dus neem gerust iemand mee.
Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar zwijger@itemsmagazine.com
 

 

Route

Routebeschrijving

... reageer