Michèle Champagne wint Studentenprijs

Max Bruinsma, 21 november 2011

That New Design Smell

Michèle Champagne heeft met haar eindexamenwerk aan het Sandberg Instituut de Studentenprijs Grafisch Ontwerpen 2011 gewonnen. Ze ontving de prijs, bestaande uit een oorkonde, een geldbedrag van €2000 en een jaarabonnement op Items, uit handen van juryvoorzitter Tirso Francés en Items hoofdredacteur Max Bruinsma tijdens GrafischPapierHier op 19 november in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

Het eindexamenwerk van Michèle Champagne bestond uit een tijdschrift en een online forum 'That New Design Smell'. Omdat That New Design Smell over ontwerpen gaat, kreeg het extra aandacht van de jury. Volgens het juryrapport trof het de juryleden ook recht in het hart, door de uitdagende (ook maatschappijkritische) teksten en de provocerende vormgeving. Het was vervolgens moeilijk om nog kritiek te hebben: 'het concept is duidelijk, de irritante vormgeving is onderdeel van de boodschap, en het doet wat het moet doen: That New Design Smell trekt de aandacht en schreeuwt om reacties.' Niet mooi dus, maar wel heel interessant en in communicatief opzicht voorbeeldig, aldus de jury.

Vanwege staking van de stemmen kende de jury twee tweede prijzen toe, aan Frederic Brodbeck en Laura Elprama, beiden van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag. De derde prijs ging naar Angelique Verheij (ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem). Zes studenten moesten genoegen nemen met de eer van een nominatie: Carlijn Hoogenboom en Yin Yin Wong (beiden ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem), Vincent Meertens (Design Academy Eindhoven), Rutger de Vries (Gerrit Rietveld Academie), Janneke Smeets (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Jing Foon Yu (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag).

De Studentenprijs wordt georganiseerd door de Grafische Cultuurstichting en wordt mede mogelijk gemaakt door onder andere Antalis en BNO/Pictoright. Het juryrapport van de Studentenprijs 2011 wordt ontworpen door stagiaires van Dietwee en wordt onder andere bijgesloten bij de decembernummers van Items en Vormberichten. De jury bestond uit: Tirso Francés (partner Dietwee), voorzitter, Tiemen Harder (grafisch ontwerper Koning Harder – concept & ontwerp), Gerard Schilder (partner 2D3D), Titus Swart (ontwerper en adviseur) en Fokko Tamminga (directeur drukkerij Ando).

Het werk van Champagne was ook in het eindexamennummer van Items geselecteerd. De Items redactie vond:

"Een blad dat is gekoppeld aan een website, in plaats van andersom, dat is het nulnummer "That New design Smell." Tevens is het Champagne's antwoord als ontwerper/redacteur op haar eigen scriptie, waarin ze pleit voor "de terugkeer van de criticus." De formule is dat korte artikelen, interviews, kritieken, signalementen worden geplaatst op de site, waar lezers er commentaar op kunnen geven. Na zekere tijd wordt de combinatie vervolgens verzameld in het gedrukte blad: "a critical design magazine based on dialogue rather than monologue." Een intussen niet meer zo nieuwe vorm van crowd-sourcing, die bij "TNDS" toch een fascinerende mix van blogachtige 'visual interest' en echte designkritiek oplevert, zowel redactionele als van lezers. De vormgeving van blad en site is ingehouden hip, redelijk leesbaar met hier en daar modebewuste zondes tegen de regelen der typografie, en veel beeld. Het op de site aangekondigde "nummer 1" lijkt nog niet in de maak. Wel doen!"

Bij het in ontvangstnemen van haar prijs zei Champagne van haar publicatie een twee-jaarlijkse uitgave te willen maken, die in de tussenliggende tijd via de website wordt voorbereid. Op de site zal dezer dagen een oproep voor nieuwe onderwerpen en bijdragen verschijnen.


Michèle Champagne als nieuwslezeres bij de presentatie van haar project tijdens haar eindexamen aan het Sandberg Instituut.

Meer informatie over de prijswinnaars en genomineerden op: studentenprijs.nl

... reageer