GDFB 2012 en Items

Redactie Items, 30 november 2011

Items Dutch Design Graduates 2011

Tot 20 januari 2012, Huis voor Beeldcultuur Breda.

Items en het Graphic Design Festival Breda (GDFB) presenteren een selectie van de meest opvallende werken van de recent afgestudeerde ontwerpers. De nieuwe generatie werkt met sociale impact, maatschappelijke transparantie, eerlijke materialen en actuele combinaties van technologie en ambacht aan producten die behalve object vaak ook een handleiding voor procesverbetering zijn.

De tien geselecteerde deelnemers voor deze expo zijn: Magnus Dekker, Aniek Bleijenberg, Pavla Nešverová, Timothy Maurer, Ludwig Volbeda, Kekfeng Lee, Killian Loddo, Niels Berk, Adriaan de Jongh en Pablo Londono Sarria.

Voor de gehele Items eindexamen selectie nu gratis te downloaden in de Appstore:
Items Dutch Design Graduates 2011

Niet iedereen  hoeft 'star-designer' te worden
"De ideeënrijkdom en de vormkwaliteit van jonge ontwerpers zal een belangrijker effect hebben als hij zijn weg vindt in een cultuur die toenemend op samenwerking is gericht. De toekomst is minder aan briljant eenvoudige oplossingen - al blijven die fascineren, natuurlijk - dan aan in langdurige collaboratieve processen ontwikkelde verbeteringen in complexe processen. De toekomst is aan ontwerpen die niet zozeer een object zijn als wel een handleiding, producten die ook aanzetten zijn om bepaalde constructie-, productie-, distributie- en gebruiksprocessen te verbeteren. Dat soort ontwerpen kan in de juiste open source omgeving collaboratief verder ontwikkeld worden.
Intussen blijft het mooi om te zien dat de hier gepresenteerde jonge ontwerpers duidelijk een eigen stem hebben. Juist in een wereld die 'individualiteit' steeds meer ziet als variatie op een collectieve set vormen en waarden kan een eigenzinnige, onafhankelijke stem de meest waardevolle bijdrage zijn aan een succesvol samenwerkingsproject." Aldus Max Bruinsma, hoofdredacteur Items en initiator van de Items Dutch Design Graduates.

Breda Photo, Huis voor Beeldcultuur en GDFB in 2012
Op 1 december opende het Huis voor Beeldcultuur in Breda officieel haar deuren. Tegelijk met de Items Dutch Design Graduates expositie is er tevens de expositie 'Tokyo Tokyo' georganiseerd door Breda Photo te zien. Een fotoserie van fotografen duo WassinkLungren. In 2009 en 2010 zwierven ze samen twee maanden door de verschillende buurten van Tokyo, resulterend in het project Tokyo Tokyo.

1 december was ook de aftrap van een nieuwe samenwerking tussen het Huis voor Beeldcultuur, Breda Photo, en het Graphic Design Festival Breda. De festivals gaan verder samenwerken in 2012, vinden plaats in dezelfde tijdspanne en sluiten inhoudelijk op elkaar aan.

Programma:

Tentoonstelling: 1 december 2011 t/m 20 januari 2012

Open: di t/m za (13.00–17.00u) en op zondag 4, 11 en 18 december
Gesloten: 24 december tot 2 januari

Pecha Kucha Night: 12 januari (20.00u)

Items Live: 15 januari (15.00u)

Cultuurnacht: 20 januari (19.00–02.00u)

Graphic Design Festival

Locatie

Huis voor Beeldcultuur
Reigerstraat 16
Breda

... reageer