Items krijgt nieuwe vormgevers

Max Bruinsma, 09 december 2011

Almanak, een nieuw Amsterdams ontwerperscollectief

Na drie jaar Thonik gaat Items zijn vierde decennium in met een nieuwe vormgeving. De redactie is zeer enthousiast over de samenwerking met een drietal jonge ontwerpers, die zich hierbij voor het eerst als ontwerperscollectief presenteren: Almanak. Barbara Hennequin, Jeremy Jansen en Rob van den Nieuwenhuizen hebben elk hun sporen verdiend in opdrachten die zich kenmerken door een sterk redactioneel karakter. Dat is voor Items een van de redenen om hen uit te nodigen ons team te versterken, niet alleen als vormgevers, maar ook als redacteuren.

Belangrijke uitgangspunten bij de restyling van Items zijn het vernieuwen en versterken van de redactionele structuur en de visuele identiteit van het blad. Daarnaast onderzoekt Almanak in samenspraak met de redactie de rol van het gedrukte magazine in het digitale tijdperk, met als doel vernieuwende verbindingen te leggen tussen het blad en de omringende online media.

De eerste nieuwe Items komt eind februari komend jaar uit. Dan zal ook duidelijk worden hoe het 30 jaar oude tijdschrift inhoudelijk vernieuwt: meer aandacht voor visuele cultuur, voor beeld en voor de relatie tussen design, opdrachtgevers, producenten en de maatschappij. Eén ding zal niet veranderen: Items' passie voor de cultuur van het ontwerpen en onze kritische blik op de betekenis die het design in onze samenleving heeft.

Almanak

Almanak is een Amsterdams grafisch ontwerperscollectief bestaande uit Barbara Hennequin, Jeremy Jansen en Rob van den Nieuwenhuizen. De drie ontwerpers werkten eerder samen aan verschillende boek- en identiteitsprojecten, en besloten in 2011 hun krachten te bundelen bij specifieke, grotere projecten zoals de vormgeving van Items. Door onder één naam te opereren bieden ze een alternatief voor de grotere gevestigde bureaus.

Vanuit een gedeelde etage in een oud depotgebouw van het voormalige stadsarchief van Amsterdam, werken de ontwerpers van Almanak naast de vormgeving van Items aan opdrachten zoals boeken, posters, identiteiten en websites. Daarnaast initiëren zij zelf projecten, zoals Depot BG: een gedeelde project- en tentoonstellingsruimte waar Almanak vanaf december kleine exposities, lezingen en presentaties organiseert.

Almanak en de drie ontwerpers afzonderlijk benaderen ieder project vanuit een kritische, onderzoekende houding en zijn waar mogelijk intensief betrokken bij het redactionele proces, waarbij ze streven naar een inhoudelijke en visuele eenheid.

Website: www.al-ma-nak.nl

Barbara Hennequin (1982) rondde een Bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen en een Master Communicatiestudies aan de Universiteit Utrecht af en studeerde hierna Grafisch Ontwerpen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Sindsdien is zij werkzaam als zelfstandig grafisch ontwerpster.

Jeremy Jansen (1980) vervolgde na het afronden van een studie Grafisch Ontwerpen aan het Arnhemse ArtEZ zijn studie aan de Werkplaats Typografie. Inmiddels werkt hij als zelfstandig ontwerper en is hij als docent verbonden aan ArtEZ.

Rob van den Nieuwenhuizen (1980) studeerde af als tekstschrijver en creatief strateeg aan de Hogeschool voor Communicatie in Eindhoven, studeerde enige tijd Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en volgde een studie Grafisch Ontwerpen aan de KABK in Den Haag. Hierna werkte hij een jaar als ontwerper op de interne ontwerpstudio van de academie, waarna hij zijn eigen studio Drawswords oprichtte.
 

 

beeld: werk van (vlnr) Barbara Hennequin, Jeremy Jansen en Rob van den Nieuwenhuizen

... reageer