Beyond Problem Solving: Whiteboard Robot

Robbert van Strien, 23 februari 2011

De robot Fujitsu HOAP-2 leert hoe hij whiteboards kan schoonmaken.

Ontwerpers beschouwen zichzelf graag als 'Problem Solvers', ook al is die eretitel lang niet meer zo verheerlijkend als in de hoogtijdagen van het modernisme. In deze column: vreemde oplossingen voor bizarre - vaak non-existente - problemen.

Goed, het is natuurlijk kort door de bocht om dit ontwerp af te doen als een absurd staaltje overtrokken 'problem solving'. Japanse onderzoekers ontwikkelden de robot Fujitsu HOAP-2 als case-studie om een vrijstaande, zelfbalancerende robot nieuwe motorische vermogens aan te leren door imitatie, en dat is een flinke prestatie. Maar door de taak waar de robot voor wordt onderwezen, krijgt het geheel toch een vrij absurde bijsmaak: Fujitsu HOAP-2 maakt whiteboards schoon - en nog traag ook. We vragen ons af of zijn instructeurs de verleiding kunnen weerstaan om hem Mr. Miyagi-adviezen mee te geven terwijl hij poetst.

Robotspecialist Petar Kormushev, die het onderstaande filmpje maakte, ontwikkelde eerder een robot die hij aanleerde pannenkoeken om te draaien, en een robot die hij leerde met pijl en boog te schieten.

De video is gemaakt door Dr. Petar Kormushev en Prof. Dragomir N. Nenchev

Beeld: foto Petar Kormushev.

Via: Laughing Squid

... reageer