Te Wapen!

Sacha Gertsik, 31 maart 2011

Yarnbombers storten zich op de betonnen jungle

Breien is stoffig en graffiti is vandalisme, maar als ze samenkomen is het kunst. Yarnbombing, of knit graffiti, is het nieuwe breien: het decoreren van objecten in de publieke ruimte met gebreide stukken stof.

Yarnbombing werd bedacht in Austin, Texas door een groep die zich Knitta Please noemt, en deze vorm van alternatieve public art waaide al gauw over naar andere steden, landen en uiteindelijk continenten. Van Tel Aviv tot Australie, van Nieuw Zeeland tot London – overal doken yarnbombing crews op. Ook Nederland bleef niet achter, met een tak van de Ladies Fancywork Society uit Denver in Amsterdam. Hoewel iedere crew er zijn eigen gewoontes op nahoudt is de filosofie overal hetzelfde: het vaak sombere urbane landschap opvrolijken om daarmee de wereld iets aangenamer te maken.

Dit jaar bereikte yarnbombing in Nederland het grote publiek, al was het via een onverwachte weg. Op reis in Amerika raakte kinderboekenschrijfster Francine Oomen (ja, die van de Hoe overleef ik..?-reeks) gefascineerd door de knit graffiti. Terug in Nederland doopte ze yarnbombing om tot wildbreien en schreef er en boek over: Hoe Overleef ik Wildbreien?

Weken lang kwamen vrijwilligers bij elkaar om verschillende objecten in Artis van een gebreid jasje te voorzien. Met een zeer vrolijk resultaat.

Om wildbreien in het algemeen en het boek in het bijzonder grotere bekendheid te geven, organiseerde Artis op initiatief van Oomen de eerste  wildbreitentoonstelling van Nederland. Weken lang kwamen vrijwilligers van alle leeftijden bij elkaar om ervoor te zorgen dat van 16 februari tot 18 maart verschillende objecten in Artis van een gebreid jasje voorzien zouden zijn. Met een zeer vrolijk resultaat.

De boodschap mag duidelijk zijn: als mensen aan het yarnbomben slaan wordt de wereld een stuk leuker! Mocht bovenstaande echter nog niet genoeg geïnspireerd hebben, dan moeten de foto’s van de ingepakte stier en tankstation in New York en de yarnbomb-snor in Indianapolis genoeg zijn om iedereen naar de breinaalden en garen te laten grijpen. Samen trekken we eropuit! Om de betonnen jungle wat aangenamer en de dagelijkse sleur iets dragelijker te maken.

Hierboven: Yarnbomb in het Westerpark

... reageer