Open Projects

Max Bruinsma, 05 maart 2011

Catalogus als iPad boek

"Het eerste interactieve boek over grafisch ontwerpen op iPad," zoals Pyramyd, de uitgever van het Franse grafisch designblad Étapes:, zelf trots meldt.

Open Projects is de catalogus van de interessante gelijknamige tentoonstelling tijdens het Grafisch Ontwerpfestival Chaumont van vorig jaar, samengesteld door de Italiaanse curatoren Cristina Chiappini en Silvia Sfligiotti. De 51 'non-standard' projecten hebben gemeen dat ze allen een vorm van generatief ontwerp vertegenwoordigen; het soort ontwerp dat de uiteindelijke vorm niet vastlegt, maar uit een systeem laat voortkomen dat vaak ook door gebruikers of bezoekers kan worden beïnvloed. De inleiding van Andrew Blauvelt geeft uitleg en historische context over het fenomeen, ook bekend als relational design. De tekst is een variant op Blauvelt's essay in Items no.4/5 2009.

Opvallend in het iPadboek is de mogelijkheid op alle plaatsen vertikaal (binnen een artikel) en horizontaal (naar een volgend artikel) te scrollen, en natuurlijk de integratie van bewegende media: kleine slide shows, filmpjes, animaties en links naar gerelateerde websites. Maar liefst 11 Nederlandse ontwerpers en studio's zijn met één of meer projecten vertegenwoordigd, waarbij Lust de kroon spant. Het e-book is te verkrijgen via de Apple App Store.

... reageer