Spionage is de moeder van inventiviteit

Robbert van Strien, 12 april 2011

Waar kun je zoal een fotocamera of radiozender in verwerken? Creativiteit wordt vaak geprikkeld door beperkingen; dat blijkt wel uit de vernuftige ontwerpen van spionagewerktuig die Wired recent publiceerde.

Het tijdschrift Wired toont een verzameling spionagegereedschap uit de collectie van het International Spy Museum. Het betreft voornamelijk gadgets uit de Koude Oorlog en de Tweede Wereldoorlog, maar ook een enkele uit de Eerste Wereldoorlog: een speciale camera die aan een duif kan worden gehangen. De duif fladdert - minding his own business - onopvallend over de vijandelijke loopgraven en maakt daarbij foto's van het front:

Wie toch iets mee controlle wil hebben over de foto's die worden gemaakt, kan zich bedienen van verschillende vernuftig verborgen camera's in onverdachte attributen:

Zoals een vulpen, ideaal om onopvallend documenten te fotograferen. Of een horloge:

Loopt de spion toch in de val, dan kan hij wellicht ontsnappen met het in een lichaamsholte verborgen gereedschapssetje:

En mocht hij het setje zijn vergeten, of alvorens te worden opgesloten aan een uitgebreide 'cavity search' worden onderworpen, dan kan de arme spion er een einde aan maken door te kauwen op zijn brilmontuur, waarin een cyanidecapsule is verborgen:

Nog meer spannende spionageontwerpen op wired.com

Via: Neatorama

... reageer