Vormlust: Provo (door Irene Cécile)

Robbert van Strien, 13 april 2011

Items vroeg fotograaf Irene Cécile om de collectie Provo-drukwerk van Max Kisman te fotograferen voor Items #2-'11. Dat deed ze, maar haar eigenzinnigheid botste met de nogal zakelijke fotografie die Items voor ogen stond:

"Ze vroegen: maak jij een foto van de Provo-blaadjes? En ik zei ja. Daarna ging ik snel even googelen.

"... vooral zichtbaar door het provoceren van gevestigde autoriteiten.", zei Wikipedia. Nu wist ik het weer: O ja, Provo. Demonstreren en ophitsen. Zo goedkoop mogelijk gestencilde en geniette blaadjes die gratis werden uitgedeeld, en dan weer ingepikt door de politie.

Max Kisman had zijn examplaren al klaargelegd. Met voorzichtigheid en respect liet hij me ze zien. Ik vroeg me af: hoeveel zijn die boekjes eigenlijk wel niet waard?
'Maak er maar wat van,' zei Max, en liet me alleen met de boekjes.

Ik wou een beetje provoceren. Dat vond ik wel passen bij het onderwerp.
Gelukkig had Max wel een schaar." -
Irene Cécile

Items #2-'11 ligt vanaf komend weekend in de winkel. Daarin is de verzameling Provo-drukwerk van Max Kisman te zien, vóór Irene Cécile er haar gang mee kon gaan. Kisman licht de Provo-vormgeving uitgebreid en liefdevol toe.

... reageer