Piepkleine vaas van DNA

Robbert van Strien, 18 april 2011

Met een formaat van zo'n zeventig nanometer is dit vaasje niet echt geschikt om een boeket in te zetten; en dat is dan ook niet de bedoeling.

DNA is een fascinerend goedje. Het bevat de code van ons genetisch materiaal; en bovendien is het geschikt om om op kleine schaal mee te kleien. Niet niveau fimo-klei: echt klein, alleen-zichtbaar-met-een-zeer-sterke-microscoop-klein.

DNA is zo te manipuleren, dat stroken van het materiaal zich aan elkaar hechten. Op die manier kun je, door ringen van verschillend formaat op elkaar te leggen, een vaas-vorm maken:

Het vaasje is niet ontworpen als lollig object waar eventueel nog een paar piepkleine bloemetjes van DNA in te zetten zijn, de wetenschappers die het vaasje maken hopen dat 'ie in de toekomst gebruikt kan worden om medicijnen of enzymen naar specifieke locaties in het menselijk lichaam te vervoeren.

Het was al langer mogelijk om DNA als 'bouwmateriaal' te gebruiken, maar de vormen bleven beperkt tot cirkels en vierkanten; de makers van het vaasje baseerden zich op een origami-techniek.

Afbeeldingen: Hao Yan en Dongran Han, 2011

Via: io9

... reageer