Beyond Problem Solving: Heel erg Death Metal

Robbert van Strien, 06 april 2011

Ontwerpers beschouwen zichzelf graag als 'Problem Solvers', ook al is die eretitel lang niet meer zo verheerlijkend als in de hoogtijdagen van het modernisme. In deze column: vreemde oplossingen voor bizarre - vaak non-existente - problemen. Zoals: een elektrische gitaar/shotgun-hybride.

Een beetje rockmuzikant flirt met de dood - club 27 is geen opvallend toeval meer, het is een streefleeftijd geworden - en een beetje Death Metal muzikant neemt dat geflirt behoorlijk serieus. Grunten over de schaduwkant van het bestaan is tot daar aan toe: de echte die-hards nemen dramatische vervolgstappen. En we weten, sinds de documentaire Metal: A Headbanger's Journey, waar die die-hards wonen: in Scandinavië. 

Het nogal smerige verhaal van Dead, zanger van de obscure Noorse band Mayhem, schiet (excusez le mot) meteen te binnen bij het zien van het 'ontwerp' van een inwoner van Luleå, een stad in het noorden van Zweden. Dead schoot zichzelf door het hoofd met een shotgun; bandgenoot en gitarist Euronymous belde niet, bijvoorbeeld, een ambulance, maar nam een paar foto's, die later voor een beruchte albumhoes van de band werden gebruikt.
Het 'ontwerp' dat de de politie van Luleå recent in een woning aantrof, sluit perfect aan bij de ambities van elke muzikant die graag in de schoenen van Dead wil staan. Die inwoner was sowieso een nogal agressief type: de politie vond zes vuurwapens. Ook de elektrische gitaar die een van de muren sierde, bleek venijnig: de eigenaar had de hals van de gitaar omgebouwd tot een duppelloops-shotgun. Ideaal voor de Death Metal muzikant die, halverwege een live-show, besluit er een bloedige einde aan te maken; en die zijn fans wil laten meegenieten.

Via: Neatorama

... reageer