Een lege plek voor een lege stoel

Robbert van Strien, 06 juni 2011

Maarten Baas' Amnesty-stoel nog niet te zien

Vandaag zou de 'Empty Chair, die Maarten Baas in opdracht van Amnesty International ontwierp voor Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo, in Den Haag getoond worden. 'Zou', want de stoel schittert door afwezigheid.

Baas' 'Empty Chair' is opgenomen in de expositie Creating the Void, die vandaag in sociëteit Pulchri Studio in Den Haag in het bijzijn van o.a.  de Chinese ambassadeur zal worden geopend. De stoel is echter uitgesloten van de opening, en zal pas morgen aan de tentoonstelling worden toegevoegd. Ontworpen voor Liu Xiaobo - die verleden jaar de Nobelprijs voor de Vrede kreeg en al enkele jaren in een Chinese gevangenis zit - refereert de stoel openlijk aan de lege stoel van Xiaobo tijdens de Nobelprijsuitreiking, en raakt daarmee een politiek gevoelige snaar. Zo gevoelig, dat er vandaag slechts een lege plek voor een lege stoel is te zien.

... reageer