De Grote Haagse Kunstkalender

Redactie Items, 16 oktober 2012

Rotterdam had er al één, nu is er ook De Grote Haagse Kunstkalender 2013. Het drie kilo zware boekwerk biedt een podium aan 365 hedendaagse designers, grafisch vormgevers, fotografen, architecten, illustratoren, modeontwerpers en kunstenaars.

Groot is de Grote Haagse Kunstkalender met afmetingen van circa 30 bij 35 centimeter. En zwaar. Een onafhankelijke redactie met daarin onder andere Francien Westrenen (Stroom Den Haag), Ed Annink  (Ontwerpwerk) en Ada Lopez Cardozo (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag) selecteerde de aanstormende en gevestigde Haagse kunstenaars. Daarmee laat de kalender goed de diversiteit en kracht zien van de Haagse creatieve wereld. Zo zijn AAArchitecten vertegenwoordigd, fotograaf Ahmet Polat,  interieurarchitect Bas van Pelt , Floris Kaayk en zijn Human Bird Wings project en stoffenontwerpster Christie van der Haak.

Een bekend zitsculptuur van Rutger de Regt zien we ergens in mei opduiken. Een korpulente bodybuilder uit de serie Misfits. Hiervoor bedacht hij een uniek productieproces waarbij hij een ballon vult met piepschuimkorrels en die met spanbanden om bestaande zitvormen bindt. Hierdoor ontstaan karakteristieke details in de zitsculpturen.  Ook vertegenwoordigd: Peter Bilak’s Greta Sans typeface systeem als oplossing voor de meest complexe typografische vraagstukken, grapige zwartwit tekeningen van illustrator en grafisch vormgever Nadine Magner en een monumentale installatie van 240 glazen en verlichtte PMMAblokken gevuld met voorwerpen van Barbara Ellison.

Voormalig vormgever van Items Dennis Koot presenteert op 30 januari een soort zelfportret, naakt de hond uitlatend, getiteld: To High And Too Low. Op 7 februari hebben we Interieurtextielontwerper Eugène Veldhoven. Hij maakte een opvallend werk, dat lijkt op een grafisch kunstwerk. Hij tekende een serie dessins geïnspireerd op ‘dazzle paint’, een opvallende beschildering die de Britse marine begin vorige eeuw gebruikte om optische verwarring bij vijandige schepen te creëeren. Veldhoven drukte het dessin digitaal op satijnlint en maakte er vervolgens gordijnen van. Noble_Amaze is een pas opgerichte groep jonge ontwerpers nog nagenoeg zonder portfolio die gezamenlijk werk maken voor de kalender: een collage in Cadavre-Exquis stijl.

De Ontwerpvloot maakte een op een kleurig tapijt dat eigenlijk beschadigde bestanden op de moederschijf van de computer verbeeldt (zie foto boven), en Studio Renate Boere, die onlangs samen met Ed van Hinte DRS22, instituut voor ontwerpend onderzoek, oprichtte toont postzegels uit de PostNL-serie Grenzeloos Nederland: Nederland Indonesië. En zo valt er nog uren te bladeren in De Grote Haagse Kunstkalender.

De Grote Rotterdamse Kunstkalender verschijnt wat later: op 25 oktober.

De Grote Kunstkalenders kosten € 29,95. ISBN Haagse kalender: 978-94-90608-44-6. Beide kalenders zijn een initiativan Kantoor Kraaij en uitgeverij Trichis Publishing. Voor informatie en verkoopadressen: www.trichispublishing.nl of  info@trichis.nl

 

... reageer