Pareltjes van de Dutch Design Week

Viveka van de Vliet, 20 oktober 2012

Vandaag begint de Dutch Design Week in Eindhoven. Ontwerpers Kiki van Eijk en Joost van Bleijswijk zijn samen met Robert Bronwasser ambassadeurs. Wat kunnen we verwachten? Welke nieuwe ontwerpen laten zij zien en naar wie moet je volgens hen écht gaan kijken?

De studio van Kiki & Joost in het TAB-gebouw, is veranderd in een tentoonstellingsruimte. Hier en op diverse andere locaties laten ze hun nieuwste ontwerpen zien. Nieuwste betekent hier is ook echt heel nieuw. Op de dag van de opening wordt namelijk nog de hand gelegd aan de laatste werken en zal de meubelmaker uit Arnhem hopelijk op tijd met de Sewing Box Cabinet arriveren.


Beeld: Kiki van Eijk / Floating Frames 2012

Waren Bruno Ninaber-Van Eyben en Miriam van der Lubbe bij de vorige editie van de DDW echte curatoren, dit jaar doen Kiki van Eijk en Joost van Bleijswijk het anders. “Het is niet aan Joost en mij om te beslissen wie wel en niet mee mogen doen, al bestaat er wel een grove schifting wat betreft professionaliteit. De DDW gaat juist over verrassende initiatieven en samenwerkingen die ter plekke ontspruiten, zowel van net afgestudeerden als gevestigde ontwerpers. Dat zijn de pareltjes van de Dutch Design Week 2012. Die mentaliteit willen wij als voornamelijk autonome ontwerpers promoten”, zegt Van Eijk. “Wij adviseren en signaleren”, verduidelijkt Van Bleijswijk.

Het bijzondere van Eindhoven is de aanwezigheid van oude fabriekspanden, van onverwacht gekke plekken. “Dat is uniek”, vindt Van Eijk. Vergeleken met een meer traditionele designbeurs als Kortrijk, waar grote meubelmerken en high tech ontwerpen in een beursstand worden gepresenteerd, is er nog een belangrijk verschil: tijdens de DDW bieden veel ontwerpers een kijkje achter de schermen, zoals Van Eijk en Van Bleijswijk doen, of Piet Hein Eek. “Het is een thuiswedstrijd, dus gooi je toko open!”, zegt Van Bleijswijk. 

Op initiatief van de ambassadeurs wordt gedurende de DDW elke dag een krant gedrukt waarin ze zelf columns schrijven over design, over wat ze gezien hebben en wat je moet zien. 

Wat moet je zien?

De keuze van Kiki van Eijk:
“Een mooi initiatief is Eat Drink Design van Annemoon Geurts
en Koen Rijnbeek. Een pop-up expositierestaurant in een omgebouwde loods/kazerne. Het idee: op een geleende locatie een tijdelijk restaurant vestigen met een expositie van ontwerptalenten en projecten tussen de creatieve industrie en andere economische sectoren. Het geeft een heel andere sfeer dan een galerie.”

“Kunstenaarscollectief Beeldenstorm, MOTI - Museum Of The Image en het Textielmuseum hebben in de Schellensfabriek een soort eigen fabriekje neergezet waar een grote groep afgestudeerde ontwerpers laat zien hoe ze producten maken.”

“Ontwerpers die mensen thuis uitnodigen voor een kopje thee, zoals Massoud Hassani. De ontwerper van de mijnenveger Mine Kafon heeft zijn huiskamer omgebouwd tot experimentele galerie.”

“Van mijzelf: de collectie Floating Frames uit 2010 is verder ontwikkeld en uitgebreid met lampen, een klok, kandelaar, koffietafel en een kast van geanodiseerd aluminium. Je ziet het skelet van de verfijnde en transparante ontwerpen getiteld: Floating Frames 2.0.”

“Textile sketch is een meubelcollectie waarbij textiel een vertaalslag maakt naar metaal. Een bedrijf dat ook voor Philips werkt, behandelt metaal doorgaans nogal technisch. Door met textiel en een soort knipgevoel te werken, moesten zij op een andere manier denken. Voor mij is het een interessante manier om te experimenteren met het materiaal.”

Na vijf jaar aan het uiterst ingewikkelde technische mechaniek te hebben gesleuteld is de Sewing Box Cabinet er. Volgens het principe van een naaidoos kan de houten kast opengetrokken worden waardoor deze twee keer zo groot wordt.”

De keuze van Joost van Bleijswijk:
“Ik stoor me vaak aan het duurzame of eco-label, omdat zoveel ontwerpen totaal niet ecologisch zijn. Ik was geshockt na een bergtocht in Laos waar de ontbossing immens is. Niet vanwege de toeristen maar omdat de bewoners hout nodig hebben om warm te blijven. Ontwerper Bertus Fridael heeft een houtgaskooktoestel ontworpen die een twintig keer hoger rendement qua warmte oplevert. Het kan een deel van de planeet redden als iedereen daarop zou koken. Een geniaal ontwerp in praktische zin.”

“In de filosofisch esthetische zin: ga naar de werkplaatsen in Sectie-C. De actieve en enthousiaste net beginnende ontwerpers vormen de eerste schakel tussen de Design Academie Eindhoven en de professionele ontwerpwereld."

Beeld: Joost van Bleiswijk, Collage 2012

“Een viertal Collages. Dit zijn superpersoonlijke ontwerpen. Ik mixte ready mades en zelfontworpen onderdelen. Op een strak nagemaakt houten pallet, staat een kratje en daarop een machineonderdeel. Het geheel is geverfd en daar heb ik met de hand een soort doodles op getekend.”

“Van Kiki en mij samen: de eerste Woven Cabinet is klaar. Ik heb de houten structuur ontworpen en Kiki ontwierp textiel dat geweven is in samenwerking met EE labels.

Beeld boven: Kiki van Eijk, Textilesketch 2011-2012; onder: Floating Frames, 2012

 

Locatie

DDW Eindhoven
Van 20-28 oktober
11:00 -19:00 uur
Voor informatie over de verschillende locaties kijk op www.ddw.nl

Het werk van Kiki van Eijk en Joost van Bleijswijk is te vinden op diverse locaties en in hun studio: Zwaanstraat 1
gebouw TAB / Strijp-T
5651 CA Eindhoven
info@kikiworld.nl
info@projectjoost.com

 

 

... reageer