Energy Harvesters IV

Viveka van de Vliet, 15 augustus 2012

Hoewel productontwerper Merel Karhof stoelen, servies, lampen en producten in relatie tot de publieke ruimte ontwerpt, lijkt ze het meest gefacineerd door windenergie. Recentelijk ontwikkelde ze Energy Harvesters IV: een mini-windmolen gebaseerd op hetzelfde basisprincipe als van een simpel kinder-windmolentje. De molen oogst kleine beetjes energie met de wind. Met de opbrengst wordt een LED-lampje opgelicht.

“Met de Energy Harvesters onderzoek ik hoe je wind kunt visualiseren”, zegt Karhof vanuit in Londen, waar ze drie jaar geleden Studio Merel Karhof vestigde nadat ze het Royal College of Art had afgerond. “Het was altijd mijn droom om een LED-lamp te laten branden met een papieren windmolentje. Dat is gelukt. Energy Harvesters geven inzicht in hoeveel windenergie opgevangen kan worden in een stedelijke omgeving.”

Zo’n veertig Energy Harvesters vormen momenteel de entrée-pijl op de gevel van Het Tijdelijk Museum, gevestigd in de voormalig Shelltoren in Amsterdam noord. Ze wachten daar op de ideale wind: zuidoost, het liefst vanaf windkracht 4. De in de nacht oplichtende pijl is dan zelfs vanaf het Centraal Station te zien. En in de tuin van het museum staat Karhofs Windbreimachine onverstoorbaar sjaals te breien. Nog altijd trekt de machine veel aandacht, vanaf het moment dat ze deze op het Royal College of Art vervaardigde in 2009.

Energy Harvesters IV is een variant van I, II en III. Energy Harvesters I is een broche die inzicht geeft in de hoeveelheid energie je zelf kunt produceren wanneer je ermee rondloopt. Harvesters II bestond uit een serie windmolens op een gevel die laten zien hoe de wind om zo’n gebouw waait, en Energy Harvesters III is een collectie van vier verschillende broches (geel, zwart, goud en zilver) in drie verschillende formaten die in samenwerking met lokale Italiaanse ambachtslieden zijn vervaardigd met twee verschillende productiewijzen waaronder lasersnijden. Eigenlijk vormen alle vier varianten van de Energy Harvesters het vooronderzoek voor haar Windbreimachine. Van Stichting Doen heeft Karhof onlangs subsidie ontvangen om haar prototype van de Windbreimachine verder te ontwikkelen waardoor deze binnenkort nog zelfstandiger kan functioneren in het landschap.

beeld: Windbreimachine, foto Matthijs Immink

 

Locatie

Energy Harvesters IV en de Windbreimachine zijn nog t/m 23 september te zien in:
Tijdelijk Museum Toren Overhoeks (naast Filmmuseum EYE) 

Overhoeksplein 1  
1031 KS Amsterdam

... reageer