Audiowear

Redactie Items, 31 oktober 2012

Sieraad Art Fair

Hoe klinkt keramiek? Arjen Noordeman en Christie Wright, die samen het Nederlands/Amerikaanse ontwerpduo Elasticbrand vormen, hebben die vraag uitgewerkt tot een collectie klinkende sieraden. Audiowear is te zien én te horen tijdens de Sieraad Art Fair, van 1 tot en met 4 november in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Met behulp van een geavanceerd computerprogramma (Rhino software) en een 3D printer, maakten Noordeman en Wright modellen die als mallen dienden voor porseleinen afgietsels. Hoe dat zou uitpakken, was ook voor hen een verrassing. Noordeman: ‘Vooral de ketting met fluitjes vormde een uitdaging. Ons uitgangspunt was een vrij simpel scheidsrechterfluitje dat we met behulp van computersoftware tot vijf keer hebben vergroot. De verschillende afmetingen geven elk fluitje een andere toonhoogte, maar om de akoestische kwaliteit te behouden, mochten de porseleinen afgietsels niet te dik worden. Het was spannend of dat zou lukken.'

Op de vraag welk sieraad het mooiste geluid maakt, kan Noordeman onmogelijk antwoord geven. ‘We vinden er niet één het allermooist. De rammelaar-armband is leuk omdat je het makkelijk kunt bespelen; de rolling van de kogellagers in het porselein maakt een geweldig geluid. De xylofoon-armbanden hebben een variatie in massa, waardoor hun tonen variëren van laag naar hoog en vrij simpel een mooie melodie te spelen is. De geribbelde güiro-armband met bijbehorende vingerhoed is fantastisch om een raspend ritmisch geluid te maken.'  De trompet en panfluit vergen meer van de (amateur)muzikant. ‘Als gevolg van krimp en variatie in de luchtdichtheid, moet je heel hard blazen wil je er geluid uit krijgen', zegt Noordeman.

Vorig jaar gaven Noordeman en Wright een concert in het Museum of Arts and Design in New York. Voor wie dat gemist heeft: tijdens Sieraad Art Fair wordt de videofilm vertoond waarin de bijzondere totstandkoming van het project is vastgelegd. Bovendien brengen de ontwerpers op aanvraag hun collectie ook live ten gehore.

Locatie

Sieraad Art Fair
De Gashouder (Westergasfabriek) 
Polonceaukade 27
1014 DA Amsterdam

... reageer