Papier Hier 2012

Redactie Items, 13 november 2012

Papiermanifestatie ‘Papier Hier’ is er weer, op zaterdag 17 november in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Grafisch vormgevers als Hansje van Halem en Martin Pyper uit eigen land, de Brit Ian Wright en het Franse designbureau Akatre, exposeren en spreken over het thema van dit jaar: ‘Tactiliteit’.

 

Het programma van Papier Hier (11.30-18.30 uur) bestaat uit verschillende presentaties onder leiding van Richard v/d Laken van De Designpolitie. Zo zal Hansje van Halem spreken en ook werk laten zien, waaronder gezeefdrukte posters van Schrank8 en mooi vormgegeven schutbladen. De in grafisch ontwerp, typografie en boekontwerp gespecialiseerde Van Halem, tekent onder andere alfabetten door lijnen aan elkaar te weven. Hierdoor ontstaan lettervormen. Ook is ze initiatiefnemer van Schrank8: een vitrinekast in haar huis die als platform dient voor grafisch ontwerpers. Zie ook www.items.nl.

De Britse grafisch vormgever en illustrator Ian Wright toont platenhoezen uit de jaren zeventig die hij illustreerde en zijn wekelijks gepubliceerde zwart-wit portretten waarmee hij in de jaren tachtig bekend werd. Voor die portretten van onder andere Issey Miyake, Givenchy, Björk en Pete Townshend voor New Musical Express (NME) combineerde hij elementen uit de mode en muziek. Soms ook komt hij tot vondsten door het uitproberen en zelfs 'misbruiken' van nieuwe technieken. Zo bestaat zijn portret 'Grandmaster Flash' helemaal uit zout. Het illustreert tevens het laatste nummer 'White Lines' (cocaine) op de lp.

Het Franse designbureau Akatre, opgericht in 2007 door Valentin Abad, Julien Dhivert en Sébastien Riveron, zal een nieuw boek presenteren: de monografie 'Zero to five', met werk uit de afgelopen vijf jaar. Akatre experimenteert, speelt met verschillende grafische toepassingen en en verzorgt vaak zelf het grafisch ontwerp, de typografie, fotografie en video. Ze zullen tien werken op papier exposeren die gaan over de kracht van typografie en materiaal.

De in Nederland wonende en werkende Britse designer, illustrator en art director Martin Pyper van ‘me studio’ komt vaak met onconventionele benaderingen en oplossingen. Een goed voorbeeld dat aansluit bij het thema ‘Tactiliteit’ zijn de ‘tactile' typografische affiches die Payper maakte voor het Holland Festival. Hierbij maakte hij gebruik van duizenden spelden.

De in Londen gevestigde illustrator & set maker Hattie Newman maakt met papier 2D en 3D creaties, illustraties, sets en props die tot de verbeelding spreken. Ze licht haar 3D-kijk op het thema toe.

Tot slot spreken grafisch ontwerpers René Put en Rianne Petter over Poster No 524. Een boek waarin ze hun onderzoek beschrijven naar het medium affiche. Ze verzamelden maandenlang affiches in de stad Amsterdam. Een totaal van maar liefst 523 verschillende affiches is nauwgezet bestudeerd en gedeconstrueerd, de elementen zijn onderzocht, geïsoleerd en weer opgebouwd.

Verder geeft Tipozero een workshop Letterpress waarbij je zelf met een handdegelpers een ontwerp kan maken op een van de papiersoorten van Antalis. Er is een expositie van Best Verzorgde Boeken 2011 en Schönste Bücher aus aller Welt en wie wil kan digitaal gedrukt papier 'ervaren' uit het assortiment van Antalis.

Vormgevers, grafisch ontwerpers, drukkers, uitgeverijen, binderijen, fotografen en illustratoren kunnen zich inschrijven via de site: www.papierhier-antalis.nl of per e-mail: papieradvies@antalis.nl

Locatie

Pakhuis De Zwijger
Piet Heinkade 179
Amsterdam

... reageer