ARC12

Redactie Items, 29 november 2012

Michael Schoner is winnaar van de ARC12 Awards in de categorie Stoelontwerp met zijn Brett Baguette en in de categorie Design met de Z-Step.

De in Amsterdam wonende Duitse ontwerper en architect Michael Schoner ontwierp de Brett Baguette voor de Bar ‘Barry’ in W139 in Amsterdam. Ze wilden daar een stapelbare, makkelijk op te bergen stoel voor hun café. Brett Baguette is zo ontworpen dat je er alleen een boor en een zaag voor nodig hebt om de stoel in elkaar te zetten. De simpele geometrische stoel is geïnspireerd op de houten DIY klapstoel van Gerrit Rietveld, Enzo Mari’s Autoprogettazione en op de designstoelen uit de jaren vijftig en zestig, zoals die van Friso Kramer.

De jury bestond uit de ontwerpers Ineke Hans, Tiddo de Ruiter en Jan Brouwer en de secretaris van de Architect Sander Woertman. De Brett Baguette van Michael Schoner is lichtgewicht, stapelbaar, stevig, eenvoudig te maken, en heeft een aansprekende vorm, aldus de jury.

Z-Step is een display-systeem van metaal dat bestaat uit een soort treden van 33 x 33 x 33 centimeter die op verschillende manieren gestapeld kunnen worden. De Z-Step is goed te gebruiken als expositiemeubel voor winkels, galeries en kantoren. Samen met magnetische houders, houten knoppen en kapstokhaken zijn allerlei dingen op de Z-Steps te bevestigen of te leggen zoals tijdschriften, schoenen en kleding.

De juryleden Piet Grouls, Juriaan van Meel, Willem van Ast, Richard Hutten en Harm Tilman, hoofdredacteur van de Architect, zijn onder de indruk van de manier waarop een schijnbaar willekeurig element zoveel toepassingsmogelijkheden kan krijgen.

ARC12 Awards is een initiatief van de redactie van De Architect, die jonge en gerenommeerde ontwerpers een podium bieden om zich te profileren. De prijzen beslaan het hele vakgebied, van stoel tot stad, en zijn ook uitgereikt in de categorieën Interieur en Architectuur. PUUR Interieurarchitecten wonnen de Interieurprijs voor het universiteitsrestaurant in Utrecht en Equipe voor Architectuur en Urbanisme kreeg de Architectuur Award voor Proyeco Roble in Berkel-Enschot. Daarnaast is een Oeuvreprijs uitgereikt aan Maarten Kloos, medeoprichter en directeur van ARCAM.

... reageer