Visuele Poëzie

Redactie Items, 07 november 2012

Het gedicht o, Euclides ! van de Belgische kunstenaar en dichter Renaat Ramon bestaat uit cirkels, vierkanten en gelijkbenige driehoeken. De geometrische figuren rijmen op grond van hun verschillen en herhaling, maar alleen in beeldende zin. Buiten de titel komt er geen leesteken aan te pas. 

Het is dan ook geen gedicht in de traditionele zin van het woord, maar visuele poëzie. In dit geval is ‘meetkundige poëzie’ misschien nog een betere omschrijving, gezien de titel. Euclides was een Hellenistisch meetkundige die in de derde eeuw v.Chr. aantoonde dat er een oneindig aantal priemgetallen moest zijn. Op de tentoonstelling Visuele Poëzie, van 9 t/m 25 november 2012 in de Goretti Kapel te Tilburg, zie je naast de gedichten van Ramon, werk van negen andere visuele dichters uit Nederland en Vlaanderen. Hun werk bevindt zich op het raakvlak, tussen poezië, kunst en vormgeving. 

Beeld: Renaat Ramon, o, Euclides !

Visuele poëzie als verzamelnaam verwijst naar een poëtisch geheel van tekst en beeld en wordt gezien als een vorm van literaire kunst. En, zoals kunst, kent ook visuele poëzie vele vormen. Ramon werkt vooral grafisch, maar het dichtersduo SAGE, Saskia van Herwijnen en Gerrit van Schuppen, maakt ook installaties en objecten, waarbij voorwerpen, dieren en mensen regelmatig worden verbeeld door een woord. 

Beeld: SAGE, Mens

Beeld: SAGE, Spijkerschrift - de dagen ze duren soms een beetje bang –

Het gedicht van grafisch ontwerper en visueel dichter Ellen Vedder, Liefste (gedeelte), is een serie krukjes. Ze hebben de kleur en vorm van snoephartjes, maar de woorden die Vedder ze meegeeft, zijn minder waarschijnlijk terug te vinden op de zoete lekkernij - LIEF daargelaten. De woorden zijn speels gerangschikt; het is aan de beschouwer in welke volgorde ze worden gelezen.

Beeld: Ellen Vedder, Liefste (gedeelte)

De andere deelnemende dichters zijn: ACG Vianen, Helen White, Marieke Houwers, Nick J. Swarth, Rossella Bargiacchi, Rozalie Hirs en Tonnus Oosterhoff. Kijk voor meer informatie op: www.facebook.com/VisuelePoezie

Beeld: Marieke Houwers, Where I end and You Begin

Beeld: ACG Vianen, woord

Locatie

Goretti
Wilhelminapark 53
5014 EX Tilburg

... reageer