Herbarium

Kim Hoefnagels, 17 december 2012

Je bent wat je eet. Volgens ontwerper Valentina Raffaelli is dat geen mythe, maar een vaststaand feit en wordt het nog te vaak vergeten. Haar nieuwste project 'Herbarium' moet mensen bewuster maken van wat ze eten. 

Niet vaker besteden we met zijn allen zo veel geld en aandacht aan eten en drinken als rond de kerstdagen. Er moet genoeg zijn en het liefst ook nog een beetje bijzonder, is de gedachte. Naast veel en lekker, nemen ook gezond en bewust een steeds prominentere plek in op ons kerstmenu, maar waarvoor kies je dan? Biologisch is niet altijd duurzaam en gezond is een vloeibaar begrip. Valentina Raffaelli schept licht in de duisternis met een reeks mooie illustraties, die op een haast klinische wijze informatie geven over de voedingswaarden van groenten, fruit en granen.

Bijzonder weinig calorieën, geen verzadigde vetten of cholesterol, maar rijk aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Door middel van twee simpele lijntekeningen en een verleidelijk culinaire foto laat Raffaelli zien dat de pompoen met recht een supervrucht te noemen is.

La Zucca (pompoen in het Italiaans) is de eerste poster van de Herbarium-reeks en werd in oktober 2012 gepresenteerd tijdens een culinair pop-up event. ‘Het doel van het project is om mensen iets te leren’, legt Raffaelli uit. ‘Dus bedacht ik een evenement waar mensen de allerhande toepassingen van de pompoen zelf konden proeven. Zo smolten woord en beeld samen in een zintuiglijke ervaring.’

Het is de bedoeling dat de verzameling posters groeit. Welke groente, fruit of graangewas wordt toegevoegd is afhankelijk van het seizoen, want gezond en duurzaam eten betekent seizoensgebonden eten. ‘Producten uit het seizoen hebben een betere voedingswaarde en zijn beter voor het milieu, omdat ze minder kilometers moeten afleggen naar de tafel', aldus Raffaelli.

‘Herbarium is vooral ook voortgekomen uit heimwee naar mijn thuisland Italië en in het bijzonder naar de kleurrijke en geurige tuin van mijn oma’, vertelt Raffaelli. Direct naar haar afstuderen aan de Politecnico di Milano, de grootste technische universiteit van Italië, is ze naar Nederland verhuisd om te leren van ‘de vitaliteit van de Nederlandse vormgeving’. Na een tijdje te hebben gewerkt als ontwerper voor het Amsterdamse ontwerpbureau Kossmann.deJong, is ze nu vooral bezig met eigen projecten die veelal verband houden met eten en ‘het feest daaromheen’. 

... reageer