Res Sapiens II

Viveka van de Vliet, 02 mei 2012

Lampen met emoties

In  'Multiversités créatives', een expositie van experimenten en onderzoeksprojecten op het gebied van architectuur, design, nieuwe technologieën en sociale innovaties in Parijs, staan twee ogenschijnlijk gewone bureaulampen mysterieus te gloeien en te bewegen. Terwijl LAMP014 menselijke stemmingen en gedragingen vertoont, traceert LAMP015 intussen de berichten over actuele belangrijke onderwerpen op Wikipedia. De lampen zijn onderdeel van Res Sapiens II, een project van LUSTlab en Pieke Bergmans waarbij de ontwerpers nieuwe vormen van communicatie tussen mens en machine en tussen machines onderling onderzoeken. Samen staan ze van 3 mei tot en met 6 augustus in het Centre Pompidou. 

LAMP014 en LAMP015 staan niet op zichzelf. Ze maken deel uit van het eerder gelanceerde Res Sapiens project, een netwerk van dagelijkse voorwerpen die internet als een oneindige bron van energie gebruiken. Doordat de dertien lampen uit het eerste deel van het project samenwerken vormen ze een superorganisme.  

De twee lampen in Parijs doen dat ook. Ze lijken daarin menselijk. Ze bewegen, lichten op en reageren op hun omgeving en op elkaar. Door continu de stroom micro-conversaties op Twitter te gebruiken, verbinden de lampen de digitale wereld met de analoge, fysieke wereld. Ze koppelen uiteenlopende emoties aan rationeel dataverkeer en verpersoonlijken zo het internet.


Res Sapiens I

Locatie

Centre Pompidou
Multiversités Créatives
3 mei t/m 6 augustus 2012
Espace 315, level 1
Parijs
www.centrepompidou.fr

Beeld: Res Sapiens II

... reageer