Glob-All Mix

Redactie Items, 19 juni 2012

30 posters voor VN Conferentie Rio+20

Met het project Glob-All Mix voorziet grafisch ontwerper Felipe Taborda de VN Conferentie in zijn woonplaats Rio de Janeiro van een visuele context. Hij vroeg dertig vormgevers uit de hele wereld hun standpunt te geven over duurzaamheid en armoedebestrijding, de speerpunten van de Rio+20 top. Wel in affichevorm, want dat is volgens Taborda 'de meest directe manier voor vormgevers om zich te manifesteren'. 

Glob-All Mix is de opvolger van het project 30 Posters to Environment and Development dat Tabora twintig jaar geleden al voor een VN-conferentie in Rio organiseerde. Dertig grafisch ontwerpers werkten toen mee, onder wie Gert Dumbar die onder het motto 'Mankind needs wings to green the world' een foto assemblage presenteerde. 

Gert Dumbar (Nederland), 1992

Pierre Bernard (Frankrijk), 1992

De collectie posters werd wereldwijd tentoongesteld en door verschillende kranten en tijdschriften, waaronder Time (VS) en form (Duitsland), gebruikt als illustratiemateriaal voor artikelen over de VN-top.

Hoewel de wereld er twintig jaar na dato heel anders uitziet - voormalige ontwikkelingslanden als Brazilië en China floreren en de economieën van verschillende Afrikaanse landen groeien razendsnel - heeft de poster volgens Taborda nog altijd de meeste zeggingskracht. 

Jonathan Barnbrook (Verenigd Koninkrijk), 2012

Gunter Rambow (Duitsland), 2012

Christiano Menezes (Brazilië), 2012

David Tartakover (Israël), 2012

Links: Herman Berdichevsky (Argentinië), 2012
Rechts: Mark Gowing (Australië), 2012

... reageer