Summer School voor Dutch Graphic Design

Viveka van de Vliet, 30 juni 2012

Utopia als model

In het Huis voor Beeldcultuur in Breda start op 13 augustus ‘Open Set’, een Summer School voor Dutch Graphic Design. De summerschool is het initiatief van studenten van de masters Graphic Design aan AKV St. Joost, in samenwerking met het Graphic Design Festival en het MOTI in Breda. De opzet is bewust breed: studenten en jonge professionals uit alle hoeken van de wereld die houden van experimenteren met verschillende ontwerpbenaderingen en geïnteresseerd zijn in grafisch ontwerpen, kunnen zich aanmelden voor de twee weken durende intensieve reeks workshops.

Open Set biedt straks 25 studenten de kans om zowel ideeën uit te wisselen met collega's uit diverse landen, als samen te werken met bekende grafisch ontwerpers en andere professionals uit het veld. Er zijn masterclasses van Thomas Castro (ontwerper en partner van Studio LUST), Liza Enebeis (grafisch ontwerper bij Studio Dumbar en medeoprichter van Typeradio) en letterontwerper Petr van Blokland, en presentaties door grafisch ontwerper, illustrator en letterontwerper Max Kisman, grafisch ontwerper Luna Maurer, die samen met Roel Wouters en Jonathan Puckey het collectief Moniker vormt), designcriticus Hugues Boekraad en kunstenaar, filosoof en wetenschapper Koert van Mensvoort. Grafisch ontwerper Jan van Toorn, designcriticus en hoofdredacteur van Items magazine Max Bruinsma en Dennis Elbers, directeur van het Graphic Design Festival Breda zullen commentaar leveren op de resultaten van de workshop.

Initiatiefnemers van de Summer School zijn grafisch ontwerpers Vlad Butucariu en Irina Shapiro. “Uit talloze gesprekken met collega’s van over de hele wereld bleek dat er behoefte is onder studenten om samen te werken met designprofessionals, met name uit Nederland omdat hier zoveel briljante ontwerpers zijn”, vindt Shapiro. “Met Open Set hebben we een omgeving gecreëerd waarin dat kan en waar ideeën, kennis en ervaring kunnen worden uitgewisseld”, zegt Shapiro, die net als Butucariu op de Masters Graphic Design op St. Joost les heeft gehad van een aantal bovengenoemde docenten. Zij benaderden niet alleen de docenten, maar ook internationale scholen. Daarnaast stelden zij het workshopthema en programma samen.

Shapiro: “Het grote verschil met andere Summer Schools is dat we docenten hebben benaderd die zowel in diverse velden van het vak werkzaam zijn, als verschillende designbenaderingen hebben. Het zijn over het algemeen ontwerpers die de grenzen van het vak opzoeken, hun eigen niche hebben gecreëerd. Dat bieden we jonge ontwerpers die geïnteresseerd zijn in de breedte van het Nederlands grafisch design.”

Daarom nodigden zij ook designcritici uit om deel te nemen aan de summerschool. “Zij kunnen vanuit een andere gedachte feedback geven dan grafisch ontwerpers. Deelnemers krijgen dus niet alleen begeleiding in het ontwerpen maar ook de beste constructieve kritiek die ze kunnen krijgen. We geloven dat jonge ontwerpers er baat bij hebben in hun werk om sterke argumenten en statements te leren formuleren”, aldus Shapiro.

Om de breedte van Open Set een gemeenschappelijke richting te geven is gekozen voor een thema: Utopia. “Het roept vragen op, levert voldoende ruimte voor discussie en interpretatie over verleden en toekomst en over hoe sociale processen in relatie staan tot ons vak”, meent Shapiro. Zo hoopt ze inspirerende en uitdagende discussies aan te jagen tussen verschillende generaties ontwerpers en critici met verschillende stijlen zoals Jan van Toorn en Hugues Boekraad aan de ene kant en Liza Enebeis, Thomas Castro en Petr van Blokland aan de andere.

Max Bruinsma zal tijdens de openingsdag een introductielezing houden waarin hij ingaat op vragen als: ‘Wat is de relatie is tussen grafische vormgeving en utopie vanaf het idealistische begin van de discipline tot het hedendaagse open source design?’ En: ‘Kan Utopia nog steeds een uitgangspunt zijn voor het grafisch ontwerpen?’ Hij zal ze vertalen naar een provocerend startpunt van de workshops.

Alle resultaten worden tentoongesteld in het Huis voor Beeldcultuur in Breda en gepresenteerd in een bijbehorende publicatie.

Studenten die geïnteresseerd zijn om mee te doen, kunnen zich nog aanmelden. Dat kan tot 15 juli. Stuur je persoonlijke gegevens (naam, leeftijd, land), portfolio, cv en korte motivatiebrief naar apply@openset.nl. Binnen een week na ontvangst van de aanmeldingen, wordt een bevestiging per e-mail gestuurd wanneer je bent toegelaten. Inschrijfgeld is 750 euro. Meer informatie is te vinden op: http://www.openset.nl/

De Open Set summer school past perfect binnen het Graphic Design Festival (19-23 september), dat altijd al talloze subevenementen initieert over visual storytelling, met workshops, lezingen, performances, exposities en masterclasses. Het Graphic Design Festival Breda en BredaPhoto zullen overigens onder leiding van Leon van Rooij, directeur van het Huis voor Beeldcultuur, een overkoepelende organisatie gaan vormen en straks het International Festival for Visual Culture gaan heten. Hieronder vallen grafisch design, fotografie, film, motion design en elke mogelijke interdisciplinaire combinatie ervan.

... reageer