Designing 007

Viveka van de Vliet, 12 juli 2012

ifty years of James Bond Style

Het Barbican in Londen toont tot en met 4 september Designing 007: Fifty years of Bond Style. Van de maatpakken van modeontwerper Tom Ford tot vuurspuwende aanstekers en attachékoffers met dubbele bodems - uit de archieven van de producent kwamen meer dan vierhonderd gadgets en voorwerpen uit James Bond-films tevoorschijn.

 

De tentoonstelling behelst vijftig jaar James Bond - van de eerste film Dr No uit 1962 tot Skyfall  uit 2012. De expositie is chronologisch opgebouwd als een willekeurige film. Je begint bij filmmuziek zoals Goldfinger's tune van Shirley Bassey, gaat daarna naar talloze openingscenes, het kantoor van M dat het leven van Bond-auteur Ian Flemming vertegenwoordigt, en Q's laboratorium vol dodelijke pennen, vuurspuwende aanstekers en attachékoffertjes met dubbele bodems. Vervolgens trekt de bezoeker naar het casino waar Bonds maatpakken en andere designkleding van modeontwerpers als Giorgio Armani, Roberto Cavalli, Tom Ford, Oscar de la Renta en Anthony Sinclair te zien zijn. Bonds maatpakken komen oorspronkelijk uit Savile Row, de Londens straat waar de beste Britse kleermakers werken. Tegenwoordig is er weinig Brits meer aan: de gentleman, vrouwenversierder met stijl en moed, wordt gekleed door de Amerikaan Tom Ford. Bond gaat met de tijd mee: in de jaren zestig was een Rolex stijlvol, nu een Omega-horloge. De Aston Martin maakte plaats voor een BMW Cruiser. En werd secret agent 007 in de jaren negentig gekleed door de Italiaan Brioni, nu is dat dus Tom Ford.

Beeld: schets van Elektra King in Tower Costume, The World Is Not Enough (1999)

De tentoonstelling is ontworpen door Ab Rogers in samenwerking met het Barbican,  gast-curator en modehistoricus Bronwyn Cosgrave en de Oscarwinnende modeontwerpster Lindy Hemming. Cosgrave kreeg toegang tot de archieven van Bond-producent EON-productions en zo kon ze over meer dan vierhonderd voorwerpen en gadgets beschikken. Zo zijn er naast storyboards, settekeningen, maquettes, aandacht voor set- production design, special effects van experts John Stears and Chris Corbould, het grafisch design, motion graphics en stunts, ook talrijke voorwerpen te zien. Zoals het gouden pistool uit The Man with the Golden Gun (1974), de bikini van Halle Berry uit Die Another Day (2002), en de Aston Martin DB5 waarin Sean Connery reed. In een aparte zaal krijgen de vijanden van Bond een plek: van het Jaws-gebit tot de jurk van Grace Jones.

Wie dorst krijgt na het bekijken van honderden tentoongestelde spullen, kan in de Martini Bar een Bond-cocktail drinken. Shaken dan wel stirred.

Beeld boven: Scaramanga's Golden Gun uit The Man with the Golden Gun (1974), onder: Pussy Galore and her flying circus (1964), alle beelden: © Danjaq, LLC and United Artists Corporation. 

Locatie

Barbican Centre
Silk Street London
EC2Y 8DS
Londen

Route

Informatie:
e-mail: tickets@barbican.org.uk
telefoon: 00 44 2076388891

 

... reageer