Open Call My waste is your waste

Redactie Items, 12 juli 2012

Het uitwisselingsproject in Brazilië My waste is your waste is een tentoonstelling én een tijdelijke design studio in Museu da Casa Braziliera in São Paolo. In het live atelier zullen drie Nederlandse en drie Braziliaanse ontwerpers/kunstenaars een week samenwerken met afval als overkoepelend thema.

Het Braziliaanse Central de Cultura heeft MOTI gevraagd om deel te nemen aan hun tweejarige culturele programma (2011-2012) dat als doel heeft: het stimuleren van de versterking van de culturele uitwisseling tussen Nederland en Brazilië. Zo start de Rietveld Academie bijvoorbeeld in augustus een tijdelijke designschool (Escola Alberta) in Rio de Janeiro.

MOTI heeft voor het culturele programma het project My waste is your waste voorgesteld. Met dit project gaat het museum in op het wereldwijde probleem van afvalverwerking en stimuleert het herwinnen en hergebruiken van materialen.

Steeds meer ontwerpers en kunstenaars zien afval als een creatieve uitdaging. Sommigen vinden werken met afval noodzakelijk, voor anderen is het een bewuste keuze. Maar wat als we er een collectief proces van maken en al onze afvalkennis op een berg gooien? Kan deze afvalberg leiden tot nieuwe inzichten en grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten? Kortom: is afval het nieuwe goud?

Joanna van der Zanden, onafhankelijk curator en artistiek leider Rotterdam Designprijs, en Mara Gama, freelance curator voor Museu da Casa Braziliera en journalist voor het Braziliaanse landelijke dagblad Folha, zullen de ontwerpers en kunstenaars selecteren. Deelnemers zullen vervolgens aan het werk gaan in een live atelier dat toegankelijk is voor het publiek. Zowel het persoonlijk onderzoek van de deelnemers als de uitkomsten van de gezamenlijke ontwerpsessies en de vragen en commentaren, worden direct verwerkt in een tentoonstelling. Ook zijn er lezingen en discussies. Na Brazilië zal My waste is your waste volgend jaar worden gepresenteerd in MOTI in Breda en afgesloten worden met een symposium.

Wil je deelnemen en heb je tijd in de twee laatste weken van november? Ben je geen student maar gevestigd als ontwerper/kunstenaar en heb je een visie op afval,  werk je ermee of heb je er onderzoek naar gedaan? Schrijf dan voor maandag 27 augustus 2012 een korte motivatie met een link naar je werk/onderzoek aan Joanna van der Zanden: joanna@throwingsnowballs.nl.

Zij zal samen met curator Mara Gama de deelnemers selecteren. Er is zowel een beperkte fee als een budget om je werk te presenteren. Reis- en verblijfskosten worden verzorgd.

 

... reageer