Another Show van Stefan Sagmeister

Viveka van de Vliet, 19 juli 2012

Om de zeven jaar neemt grafisch ontwerper en typograaf Stefan Sagmeister een sabbatical van een jaar om zich op autonoom werk te storten en zichzelf op te laden voor de komende zeven jaar. Dit jaar maakt hij echter een uitzondering want momenteel heeft hij wèl een tentoonstelling. In MOTI is tot 5 augustus nog te zien: Another show about promotion and advertising material.

Hij deelt zijn tentoonstelling op in vier categorieën: Selling Culture (tentoonstellingpresentaties en boeken), Selling Corporations (reclamecampagnes), Seling Friends en Selling Myself. De vraag is waarom, want het onderscheid tussen vrij werk en commercieel werk is nauwelijks zichtbaar in het oeuvre van de originele en vaak provocerende grafisch ontwerper. Ergens in de tentoonstelling vraagt hij het ook zichzelf af: "Is een Levi’s campagne of een luxe box met cd’s en boekjes voor Brian Eno en David Byrne meer avantgardistisch en vrij dan een promotiecampagne van een eigen expositie in een New Yorkse galerie?"

In een met licht beschenen decor van houten vitrines en enorme teksten op de muren waartegen houten planken rusten met informatie, toont Sagmeister zijn veelzijdige en creatieve werk van de afgelopen jaren. Voor een Levi’s campagne liet hij bijvoorbeeld de typografie op echt ronddraaiende tandwielen bewegen, waardoor de tekst verdwijnt en opnieuw de zin We are all workers vormt boven op een gebouw in New York. Dat zorgde voor veel belangtelling van het publiek op straat.

Voor de studentenprijsvraag, de Adobe Design Achievement Award in 2003, werkte hij samen met studenten grafische vormgeving (die door koffie op de been worden gehouden tijdens hun studie), een producent en een architectenbureau. Deze bouwde een negen meter hoge steiger in een studio zodat de fotograaf (met hoogtevrees, bleek later), een foto van bovenaf kon maken van een beker opgebouwd uit 2500 staande koffiebekers - gevuld met zwarte koffie, koffie met melk en leeg. Het resultaat is een mooi grafisch affiche.

Voor Wereld Aids Dag spoorde Sagmeister mensen aan een hiv-test te doe door  een affiche te maken met afneembare schijfjes die elk een uniek hiv virus voorstellen met informatie over het dichtstbijzijnde testcentrum. De schijfjes kunnen van het affiche worden gehaald, waardoor het virus langzaam verdwijnt.  

Ook bijzonder is de salontafel Be Here Now (zie foto boven) die bestaat uit 300 kompassen met daarover een glazen plaat. Op de tafel staan porseleinen koffiekopjes waarin magneten zijn verwerkt. Wanneer je het kopje op tafel zet, wijzen de wild ronddraaiende kompassen allemaal naar het kopje.

Ver gaat Sagmeister in het zoeken naar opvallende uitingen: hij draait zijn hand er niet voor om een tekst voor een conferentieposter met scheermesjes in zijn bovenlichaam te kerven. Sagmeister is een enfant terrible, met de status van een popster. Hij heeft grenzen opgezocht en overschreden waardoor er veel is veranderd in de wereld van Graphic Design. Hij werd bekend om zijn Grammy Award winnende cd-hoezen in de jaren tachtig voor the Rolling Stones, Lou Reed en David Byrne (Talking Heads), maar hij werkt intussen net zo goed aan zijn zelfpromotie als aan het promoten van een beginnende modeontwerpster in New York.

En tot slot: ook in het publiek huist wellicht een Sagmeister. Met behulp van enkele voorbeelden kun je meedoen aan Maak je eigen Sagmeister.

Beeld boven: Voorbeeld van Maak je eigen Sagmeister; beeld onder: Adobe Design Achievement Award 2003

Locatie

Moti - Museum Of The Image
Boschstraat 22
4811 GH Breda
tel: 0765299900|
e-mail: info@motimuseum.com

... reageer