Pitch Festival

Redactie Items, 05 juli 2012

Festina Lente Collective, een branding en digital bureau voor creatieve merken en initiatieven, bedacht voor het Pitch Festival op 6 en 7 juli een vervreemdende grafische identiteit. Daarbij horen een eigen typografie en een knalgeel vogelachtig pak.

Het is de tweede keer dat het Amsterdamse bureau Festina Lente Collective de identiteit verzorgt voor het Pitch Festival, een festival voor elektronische muziek dat zijn tweede editie beleefde op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein.

Festina Lente Collective ging hiervoor een samenwerking aan met  creatieven uit verschillende disciplines. Voor de tweede editie van het Pitch Festival ontwikkelde grafisch vormgever en art director Bas Koopmans in samenwerking met het bureau het concept. Ook is hij verantwoordelijk voor de artdirection. Daarnaast ontwierp hij voor opdrachtgever Mojo een nieuwe typografie in ontwikkeling. Aan de ontworpen karakters die ergens doen denken aan magische tekens, voegt hij steeds nieuwe karakters toe totdat de letterfamilie volledig is.

De uitwerking werd in handen gelegd van fotograaf Jochem Sanders en modeontwerpster Femke Agema. Zij verpakte het grafisch symbool in een knalgeel vervreemdend ritueel kostuum  dat geïnspireerd is door het Chinese Nieuwjaar en martial arts. De variant van het Chinese drakenpak is een metafoor voor het festival. Het refereert aan stammen waar dit soort kostuums worden gedragen tijdens rituelen als het vereren van goden en voorvaderen, maar ook aan dans, muziek en ritme.

Het bureau vertaalde het naar een hedendaags beeld dat niet gangbaar is in de dance-festivalwereld.  Gekozen werd bijvoorbeeld voor (ton-sur-ton) fotografie in plaats van illustratie, en voor een opvallende typografie gecombineerd met een vreemde kleurencombinatie: de hoofdkleur is geel, de typografie paars.

In 2011 introduceerde het bureau de naam Pitch. Tevens ontwikkelde het collectief het eerste iconische beeld, ook van modeontwerpster Femke Agema. Het rode pak functioneerde als een grafisch symbool en diende als leidraad door de hele campagne. Gebaseerd op hetzelfde principe is de identiteit dit jaar doorgezet.

 

Locatie

Westergasfabriek
Polonceaukade 27
1014 DA Amsterdam
tel: 020 586 0710

 

... reageer