Transnatural Festival

Redactie Items, 23 augustus 2012

Autonome systemen, slimme materialen

Het Transnatural Festival begint op 7 september in NEMO Science Center Amsterdam. Tijdens de inmiddels derde editie van dit festival over cultuur, natuur en technologie, zullen nationale en internationale ontwerpers, kunstenaars en denkers uit de creatieve industrie, en onderzoeksinstituten en bedrijven werk uit ateliers, labs en studio's naar buiten brengen. Zo zien we schoenen vervaardigd uit kokosnoten-bast, plant-robots, zelfreparerend beton en straatlantarens op zonne- en windenergie. Het programma bestaat dit jaar uit een tentoonstelling ‘The State of Autonomy van 7 september t/m 7 oktober, een tweedaagse conferentie op 17 en 18 september en een weekend met performances en muziek op 7 en 8 september.

Het festival kijkt naar autonome systemen en producten, nieuwe manieren van energie en voedsel oogsten, en naar innovatieve, slimme materialen. Deze kunnen, of ze nu organisch, kunstmatig of hybride zijn, zowel voor zichzelf als hun omgeving zorgen. Hierbij staat de vraag centraal of er meer evenwicht kan bestaan tussen de door de mens vervaardigde technologische wereld en de natuur. Tijdens het festival zien we dat creativiteit en technologie zorgen voor inspirerende en objecten en projecten die zowel de natuur als technologie ondersteunen.

Zo is er de Jurema Action Plant, een interactieve plantrobot die de van nature sensitieve plant, de Kruidje-roer-me-niet, als interface gebruikt. Bij aanraking van de plant begint de machine te rijden. Deze biomachine van de Braziliaanse kunstenaar Ivan Henriques verkent nieuwe manieren van communicatie tussen mens, natuur en machine. Ook Res Sapiens II wordt getoond (zie ook hier) is een netwerk van alledaagse objecten die het internet gebruiken als een eindeloze bron van energie. Ze voeden zich met en reageren fysiek op de continue stroom van data op onder andere Twitter en Wikipedia en hun directe omgeving. LUSTlab en Pieke Bergmans willen hiermee bewustzijn creëren en nieuwe vormen van communicatie tussen mens en machine onderzoeken.

  
LUSTlab, Res Sapiens II

De Nederlandse (media)kunstenaars Sander Veenhof en Arthur van Beek maken met een Augmented Reality installatie Mind the Fish gesprekken tussen vissen zichtbaar. Ze blijken Nederlands te spreken. Zodra een goudvis in beeld komt via de omgekeerde periscoop in de grote vissenkom, verschijnen hun monologen en dialogen op het beeldscherm.


Sander Veenhof en Arthur van Beek, Mind the fish

Ook de TU Delft is aanwezig met zelfreparerend bio-beton. Met behulp van bacteriën maakt het beton kalksteen aan. Dat is weer een grondstof voor cement, één van de basisonderdelen van beton. Treedt er een scheur op in het beton, dan doen de levende bacteriën in het beton hun werk en vullen de scheur zelf weer op.

Ontwerper Tim van Cromvoirt  ontwikkelde Thermophores, een kunstmatig materiaal dat van kleur verandert door temperatuurschommelingen. Wanneer het materiaal opwarmt verandert het van kleur, en wanneer het afkoelt neemt het op koraal lijkende materiaal de oorspronkelijke kleur weer aan. Het materiaal biedt  interessante toepassingsmogelijkheden in de architectuur. 


Reinier van der Meer, Aeolis

Ook presenteert het ‘Protei project’ zich. De open hardware zelfstandige zeilrobots verzamelen bij olierampen op de oceaan gegevens over de ramp en ruimen de olie ook op. Inmiddels is dit project uitgegroeid tot een wereldwijd technologieplatform voor wetenschappers, ingenieurs, ontwerpers en makers.


Julian Oliver, Transparency Grenade

De conferentie The New Power op maandag 17 september gaat over nieuwe manieren van energie en voedsel oogsten. Hierin komt onder andere het AlgaePARC van Mediamatic, plastic zonnecellen en de Noordzeeboerderij aan bod. Het Smart as Matter programma op 18 september kijkt naar nieuwe, innovatieve materialen, en observeert de houding van ontwerpers, consumenten en bedrijven ten opzichte van het gebruik van bestaande materialen en bronnen. Met onder andere aandacht voor de plantfles van 100% bio-based en recyclebare polymeer dat op termijn de PET-fles gaat vervangen. En voor het Groningse Igem-team dat voedselbederf probeert te voorkomen door het bouwen van bacteriën die de geur van rottend vlees kunnen ontdekken en dan vervolgens een kleurpigment produceren die de consument waarschuwt.

Voor informatie over o.a. prijzen en aanvangstijden: kijk op www.transnatural.nl Inschrijving voor de workshops van de conferentie kan via: academy@transnatural.org of tel: 06 41015149 (tussen 10:00-17:00 uur). Vermeldt duidelijk aan welke workshop je wilt deelnemen.

Beeld: Tjeerd Veenhoven, Palmleer slippers

Locatie

Science Center NEMO

Oosterdok 2 (vlak bij Amsterdam CS)

1011 VX Amsterdam

... reageer