Papier Biënnale

Redactie Items, 30 augustus 2012

Museum Meermanno in Den Haag en Museum Rijswijk organiseren samen de internationale Papier Biënnale Rijswijk. Tijdens de tentoonstelling van 4 september tot en met 25 november snijden, bouwen, vouwen en beeldhouwen kunstenaars uit de hele wereld de meest spectaculaire kunstwerken van papier en karton.

Alle zalen van Museum Rijswijk zijn ingenomen door monumentaal werk van zo’n vijftien kunstenaars. De Nederlandse Anne van der Pals, afgestudeerd aan de Rietveld Academie en de Rijksakademie, toont een ‘Gepeld Zelfportret’. Ze bewerkt foto’s waarbij ze de witte onderlaag ontbloot door middel van pellen, schuren, masseren, wegtrekken, omkrullen, fragmenteren en herordenen. De geometrische vouwsels van Eric Gjerde experimenteert in zijn nieuwste origami-werken met papier gemaakt door bacteriën, De Zwitser Michael Hansmeyer ontwerpt kartonnen zuilen op de computer en snijdt die uit in honderden platen dun karton. De geometrische vormen verwerkt hij tot compexe, gedetailleerde digitale architectuur, waarmee Hansmeyer zich op de grens van kunst en wetenschap begeeft. Ook te zien is de zwevende stad van de Japanner Katsumi Hayakawa die bestaat uit gebouwenstelsels van opengewerkte dunne papieren kubusjes. De architectonische sculpturen hebben iets treurigs; ze lijken de eenzaamheid van de mens in de moderne stad te symboliseren.

Beeld: Gepeld Zelfportret, Anne van der Pals

Museum Meermanno opent al op 1 september tijdens de de Haagse Museumnacht met performances en workshops. Ook richt het zich op zeven internationale kunstenaars die werken met boeken en letters. We zien spectaculaire installaties van de Spaanse Alicia Martín aan de voorgevel en in de tuin van het museum. Haar werk is samengesteld uit talloze boeken die een dikke sliert vormen die de mond (het raam) van het gebouw lijkt uit te kotsen. Een werk dat zijn equivalent lijkt te vinden in de waterval van plastic flessen die kunstenaar Wang Zhiyuan vanaf de gevel van het Tijdelijk Museum in Amsterdam noord naar beneden laat kletteren. De Amerikaanse Ebon Heath maakt ‘typografische mobiles’ of ‘visuele gedichten’ en Jérôme Corgier  van Atelier Pariri uit Frankrijk maakt typografische sculpturen zoals een zwart-wit papieren versie van de New York Times-letter en een fragiele architectonische 3D-letter.

Beeld: Visueel gedicht, Ebon Heath en Zwevende stad, Katsumi Hayakawa

Beide musea laten werk zien van het ‘Combat Paper Project’. Hierin verwerken Amerikaanse oorlogsveteranen hun traumatische oorlogservaringen in kunstwerken van papier. Dat doen ze door hun ‘verhalen’ op papier te laten drukken dat gemaakt is van gebruikte legeruniformen.

Ook verschijnt een catalogus (Ned./Eng.) uitgegeven door Museum Rijswijk; ISBN/EAN: 978-90-801242-02.

Meer informatie:

Museum Rijswijk
tel: 070 390 3617
e-mail: a.kloosterboer@museumrijswijk.nl

Museum Meermanno
tel: 070 346 27 00
e-mail:  boerma@meermanno.nl

Beeld onder: Atelier Pariri

Locatie

Museum Rijswijk
Herenstraat 67
2282 BR Rijswijk

Museum Meermanno
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag

... reageer