Publieke be-zittingen

Kim Hoefnagels, 14 september 2012

Witte stoelenplan tijdens De Wereld van Witte de With

300 witte stoelen verspreid over Rotterdam. Iedereen mag er gebruik van maken. Je kunt er op gaan zitten of ze verplaatsen naar een beter stekkie. De stoelen maken deel uit van het witte stoelenplan van bureau M.E.S.T., een groep jonge stadsontwerpers die zich inzet voor ‘Maatschappelijke Experimentele en Stedelijke Transformatie’. Tijdens het Rotterdamse kunstenfestival De Wereld van Witte de With (14 t/m 16 september) brengen zij hun plan – gratis stoelen voor collectief gebruik – in de praktijk.

Uiteraard is het witte stoelenplan een knipoog naar het witte fietsenplan van provo exponent Luud Schimmelpennink, die eind jaren zestig het idee opperde om in Amsterdam tweeduizend vrij te gebruiken rijwielen te plaatsen. Bureau M.E.S.T. wil laten zien dat dit idee breder toepasbaar is. “We sporen mensen aan de stad eens vanuit een ander gezichtspunt te bekijken en te gebruiken. Gemeenten en instanties bepalen veelal hoe we ons in de openbare ruimte bewegen, maar een stoeltje laat zich makkelijk verplaatsen. Het nodigt mensen uit het heft in eigen hand te nemen, Resit the city!,” aldus Pim Dumans, één van de initiatiefnemers.

Het plan komt voort uit het festivalthema van dit jaar, The Street – Live!, waarvoor kunstenaars en instellingen is gevraagd te reflecteren op de vraag: van wie is de openbare ruimte? Aanvankelijk vroeg de festivalorganisatie bureau M.E.S.T. om een openluchtbioscoop te bouwen, maar daar lag volgens Dumans niet de uitdaging. “Uiteindelijk hebben we dat plan letterlijk gedemonteerd. Tijdens het festival zal het merendeel van de stoeltjes worden verzameld op een grasveld nabij de Witte de Withstraat. Daar kunnen bezoekers een film bekijken die op een stuk of tien tv-schermen gelijktijdig wordt vertoond. Zo dienen de witte stoeltjes als een versplinterde tribune van een decentrale openluchtbioscoop”.

Voorafgaand aan het festival liet bureau M.E.S.T. de witte stoeltjes, afdankertjes van vrienden of opgekocht via Marktplaats, al her en der verschijnen in het Rotterdamse straatbeeld, zoals in schommel-vorm in Het Park bij de Euromast. “Gisterochtend hebben we er zelfs een paar gedropt op Rotterdam Centraal. Zittend op een wit stoeltje, konden forenzen rustig wachten of hun krantje te lezen. Eén stoel is zelfs op de trein gezet naar Amsterdam”. Bang dat alle stoelen kwijtraken of worden meegenomen is Dumans niet. “Dat is juist het idee, dat mensen ze kunnen meenemen om elders een plek te claimen. Wel op voorwaarde dat je er een foto van maakt en op Facebook zet. Een beetje zoals de globe trottende tuinkabouter uit de film Amélie, maar dan in meervoud.” 

Meer informatie over het witte stoelenplan, en over de andere bijdragen van cultuurinstellingen en kunstenaars tijdens het Witte de With festival, vind je op festivalwww.nl.

... reageer