Zuinig lettertype

Redactie Items, 18 september 2012

Begrotingstekort, crisis. De economische vooruitzichten zien er niet bepaald rooskleurig uit. Het antwoord van André Toet van SODesign is een positieve bezuiniging: het lettertype Mezzo verbruikt vijftig procent minder inkt én is gratis te downloaden op de derde dinsdag van september.

Aanvankelijk was Mezzo een schets voor de Bestverzorgde Jaarverslagen 2011, een initiatief van de Grafische Cultuurstichting. Het uitgangspunt voor het letterontwerp was: “Wat kan men weglaten zonder de leesbaarheid aan te tasten?”, daarna begon het ontwerpen. Toet: “Zoals bij al mijn fonts maak ik schetsen in een inmiddels 'beduimeld boekje', met potlood, ballpoint, viltstift, of wat ik op dat moment voor handen heb. De schetsen werk ik groot uit met een dunne stift op calco. Nadat ik deze schetsen zo’n twee à drie keer opnieuw heb gemaakt, gecorrigeerd of weggegooid, bespreek ik ze met mijn medewerkers en verwerken we ze digitaal tot een bruikbaar lettertype.”

Hoewel niet als zodanig bedoeld, blijkt Mezzo uitermate geschikt om uitdrukking te geven aan het begrip ‘bezuinigen’. Niet toevallig biedt de ontwerper het lettertype daarom op Prinsjesdag aan als gratis download. Onder het credo ‘start zelf met bezuinigen’ is het koffertje in handen van Toet een bruin-papieren tas geworden en de leeuwen in het Rijkswapen keren elkaar de rug toe. Via zijn online shop Beepbeep vind je trouwens nog meer van dit soort grappige vondsten. Toet: “Voor mij is de shop een heerlijke uitlaatklep waar ik een aantal ideeën uit kan werken waar niemand op zit te wachten: stoelen, theedoeken, fonts, T-shirts, armbanden, noem het een experiment.”

Download hier gratis het lettertype Mezzo op 18.09.12 (Prinsjesdag) van 9:00 tot 18:00 uur.

... reageer