Stoelen veiling

Viveka van de Vliet, 20 september 2012

Op 10 oktober organiseert het Venduehuis in Den Haag de eerste Designveiling. Deze bestaat uit drie delen waaronder ‘Chairs for Charity'. Veertien bekende ontwerpers als Richard Hutten, Ed Annink, Maarten Baas en Ineke Hans, zochten een stoel uit die hier ooit eerder is geveild en transformeerden die tot een nieuwe, eigen variant. De opbrengst van de veiling gaat naar een door hen zelf gekozen goed doel.​

Het Venduehuis bestaat tweehonderd jaar en wil niet alleen een jonger publiek trekken, aldus de nieuwe directeur Tim Erpenbeek de Wolff, maar ook iets speciaals doen. Die twee wensen kwamen samen in de eerste Designveiling van het Venduehuis. Deze bestaat uit drie onderdelen: er worden twintigste eeuwse meubels uit particuliere collecties geveild zoals ontwerpen van KPC de Basel, maar ook een origineel prototype van de Knotted Chair van Marcel Wanders, een rieten zetel van Tom Dixon, bijzondere kappersstoelen van Piet Hein Eek, en twee PK22 stoelen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw van de Deense ontwerper Poul Kjaerholm.

Beeld: Knotted Chair, Marcel Wanders

Voor ‘Chairs for Charity’ vroeg Erpenbeek de Wolff aan veetien bekende Nederlandse ontwerpers een stoel uit te zoeken. De een koos een eenvoudige boerenstoel, de ander een bidstoeltje of een kinderstoel. De opdracht was vervolgens: doe er iets mee!  De resultaten zijn zeer uiteenlopend. Maarten Baas maakte een stoel waarvan de opbrengst naar Amnesty International gaat. Als gespiegelde broers met verschillende karakters staan de twee stoelen naast elkaar: de eenvoudige houten boerenstoel en de bijzondere stoel van synthetische klei die refereert aan Baas' bekende ‘Clay Furniture’.

Beeld: My littje dearhuntertje, Sander Bokkinga
 

Sander Bokkinga, die onder de naam bok. werkt aan projecten op het raakvlak van kunst, design en architectuur, maakte om zijn houten kinderstoel een compleet sculptuur. Ook hierin vertelt hij een verhaal dat nagenoeg altijd gaat over tegenstellingen zoals die tussen stad & platteland, industrie & natuur, controle & vrijheid. ‘My little dearhuntertje’ biedt een onverwachte kijk op het gewone. In de sculptuur waarin de kinderstoel een rol speelt, komen deze thema’s terug. De stoel gaat onder de hamer voor stichting Wakker Dier

Beeld: Altoir, Alexander Pelikan

En op de stoel van Alexander Pelikan kan zelfs niet meer worden gezeten. De stoel was zo uitgesproken van vorm dat direct een wens tot transformatie ontstond. Alle onderdelen van de stoel werden een bouwpakket die vervolgens in elkaar werd gezet als dressoir voor de muur. De heilige aandacht voor het uiterlijk maakt het object bijna tot een altaar. Hij doopte het dressoir-altaar tot ‘altoir’.

Beeld: Zilveren stoelen, Richard Hutten

Richard Hutten voegde twee Casala-stoelen uit de jaren ’70 als een Siamese tweeling tot een exemplaar, samen één poot delend. Het laagje zilverfolie maakt de nieuwe stoel surrealistisch en fragile en refereert tevens aan Andy Warhols Silver Factory. De opbrengst van de tweelingstoel gaat naar War Child.

Ook Stichting Zetel, een ideële organsatie die aandacht vraagt voor de betekenis en ontwikkeling van de stoel, krijgt de nodige aandacht. Vanwege het tienjarig bestaan heeft initiator Mariska van der Burgt de Collectie Zetel samengesteld uit prototypes, nooit in productie genomen exemplaren of slechts in kleine oplagen geproduceerde stoelen van hedendaagse in Nederland wonende of werkende ontwerpers, meubelmakers, architecten en industriële en conceptuele vormgevers. Zo komen er stoelen van Dinie Besems, Richard Hutten, Bertjan Pot, Vroonland (Sjoerd Vroonland & Arjan Vaandrager), en Dirk van der Kooij onder de hamer.

Richard Hutten leverde vier bijzondere NgispeN-stoelen. Van het model voerde hij er 152 uit in koninklijk blauw voor de bruiloft van Willem-Alexander en Máxima. Na afloop bewaarde de ontwerper vier exemplaren voor zichzelf (de stoelen waar koningin Beatrix en prins Claus, prins Constantijn en prinses Laurentien op zaten tijdens de plechtigheid).

Beeld: Kamerscherm, Ed Annink, bekleding stoel, Christie van der Haak

Ed Annink, creatief directeur van Ontwerpwerk, liet Christie van der Haak de klassieke stoel stofferen en gaf de stoel wat privacy door bovenstaand kamerscherm te ontwerpen. Een scherm met 66 vilten zakjes om boeken, Ipad en tijdschriften in op te bergen. Zijn bureau Ontwerpwerk heeft speciaal voor de veiling een nieuwe website en een full colour catalogus ontworpen. Catalogus bestellen? Stuur een mail naar: designveiling@venduehuis.com

Bezichtinging: 5, 6, 7 oktober.
Veiling: 10 oktober. Om 15:00 uur: twintigste eeuws design; om 19:00 uur: Chairs for charity en de Zetel collectie. Meer informatie: design.venduehuis.com.

 

Locatie

Venduehuis der Notarissen
Nobelstraat 5
2513 BC Den Haag
tel: 070 365.88.57
e-mail: info@venduehuis.com

... reageer