Ontwerp experiment

Kim Hoefnagels, 27 september 2012

Discovery Festival

The Cre8ion.Lab, een bureau voor concept en creatie gevestigd in Den Bosch, bedacht voor het Discovery Festival op 28 september een passende visuele identiteit. “Tijdens het festival draait het om het experiment, met een wetenschappelijke insteek en een fun twist, en dat is exact hoe we dit project hebben benaderd. Het experiment werd het concept”. 

Hoewel een momentopname, lijkt het beeld te bewegen, te borrelen en te pruttelen; een explosie van kleur, dampen en vloeistoffen. ‘Experiment, science-art-music’ luidt de begeleidende tekst op de poster. Daaronder staat in strakke, futuristische letters ‘Discovery Festival’. Bèta’s herkennen in de typografie ongetwijfeld details uit het beta-alfa-gammastelsel.

Het campagnebeeld van Discovery Festival is het resultaat van een aantal experimenten die The Cre8ion.Lab zelf uitvoerde. Ontwerper Jean-Philippe Klein legt uit: “Na diverse proefjes met onder andere verhitting, schuim en kleurstof hebben we uiteindelijk de expertise ingeschakeld van het universitaire scheikundelaboratorium in Eindhoven. Een soort raamwerk, lees: blanco poster, diende als ondergrond voor de experimenten. Het resultaat is vervolgens gefotografeerd en terug te vinden op de flyers, posters en T-shirts.”

Het laboratorium als ontwerpspeeltuin klinkt leuk, maar voor de vormgevers van The Cre8ion.Lab was het wel even wennen. “Als ontwerper heb je graag grip op je ontwerp, maar in dit geval hing alles af van de scheikundige reacties”, aldus Klein. Een extra moeilijkheidsgraad was om tot drie unieke varianten te komen voor de drie regio's - na zes succesvolle edities in het NEMO in Amsterdam zijn dit jaar ook Rotterdam en Eindhoven toegevoegd als festival locatie. Klein: “We hebben meerdere experimenten gedaan in het laboratorium. Zo ontstonden verschillende kleurvarianten. Elke stad heeft nu z'n eigen kleur en schuimversie, maar vormt ook duidelijk een onderdeel van het geheel."

Discovery Festival is een nachtfestival dat wetenschappelijke experimenten combineert met muziek en kunst. Voorgaande jaren alleen in Amsterdam, maar 28 september ook in Eindhoven (Klokgebouw) en Rotterdam (Nieuwe Museumkwartier). Kijk voor meer informatie over de locaties en tijden op: www.discoveryfestival.nl

... reageer