GOGBOT Festival

Redactie Items, 06 september 2012

Drie must-sees

GOGBOT festival is een jaarlijks multidisciplinair festival in Enschede waar kunst, muziek en technologie elkaar ontmoeten in exposities, optredens, workshops en een symposium. De editie van 2012 staat in het teken van meme's. Pardon? Internet rages, die een steeds belangrijker onderdeel worden van onze 21ste eeuwse cultuur. Via social media verspreiden ze zichzelf, muteren en reageren, en kunnen daarom worden gedefinieerd als 'nieuwe culturele genen'. 

Enkele voorbeelden ter illustratie; de Nyan Cat, de GOGBOT 2012 mascotte die op YouTube binnen een jaar meer dan 80.000 miljoen hits kende, de virals van de vliegende kat van kunstenaar Bart Jansen of de hoax van filmmaker en mediakunstenaar Floris Kaayk, die met zijn film waarin hij als eerste mens leek te kunnen vliegen de complete wereldpers verraste.

Beeld: Floris Kaayk met zijn Human Birdwings

Naast de aandacht voor het fenomeen van de meme's kent GOGBOT in haar programma diverse specials, waarbij vernieuwende cross-overs worden vertoond tussen wetenschap, technologie, vormgeving, beeldende kunst en populaire cultuur. In de vergaande mix van disciplines is het soms moeilijk oriënteren. Items helpt je daarom een handje: drie must-sees van de redactie op een rij.

YTCT van Joan Heemskerk en Dirk Paesmans. Onder de naam JODI presenteert het kunstenaarsduo een selectie van gedeeltelijk gemanipuleerde video’s uit het gigantische YouTube archief, waarmee ze laten zien hoe de betekenis van computers is verschoven van zeldzame, kwetsbare technologie, naar alomtegenwoordige, vanzelfsprekende objecten die geen respect meer afdwingen. We zien mensen laptops tegen huizen gooien, computers aan stukken hakken en ooit waardevolle software en hardware in brand steken. De twintigste-eeuwse verering van krachtige technologie is veranderd in een massa e-waste.

Beeld: filmstill uit YTCT

In Lost Recording parodieert mediakunstenaar Jeroen Kooijmans de videobeelden van kidnappings zoals deze in de media circuleren: beelden van kidnappers of terroristen in bivakmutsen, die emotieloos hun eisen oplezen. Met Lost Recording heeft Kooijmans een video gemaakt waarin deze ogenschijnlijk dreigende situatie een onverwachte, onschuldige draai krijgt.

De film I Love Alaska van kunstenaars Lernert & Sander is gebaseerd op de per ongeluk op het internet verschenen online zoekopdrachten van 650.000 AOL (America Online) gebruikers. Aan de hand van geciteerde zoekopdrachten, vertelt de film het verhaal van één van deze gebruikers, vermoedelijk een religieuze vrouw van middelbare leeftijd. 

Kijk voor het volledige programma op de website van het festival of vind je weg via de GOGBOT app die is te downloaden op je smartphone, zowel voor Android als Apple. Erg handig!

Beeld: YouTube hit Nyan Cat, de mascotte van GOGBOT 2012

Locatie

GOGBOT Festival 2012
6 t/m 9 september
Verschillende locaties, Enschede

... reageer