Fringe Phenomena

Roelien Plaatsman, 16 oktober 2010

Fringe Phenomena

André Thijssen fotografeert overal ter wereld alledaagse randverschijnselen en verheft die daarmee tot verschijnselen van de eerste orde.

Randverschijnselen is eigenlijk een onzinwoord. Wie maakt uit wat een verschijnsel is, en wat een randverschijnsel? Het is maar hoe je ernaar kijkt. In een sprookje van Annie M.G. Schmidt vraagt de prins aan een meisje dat aardappelen zit te schillen waarom bloemen mooier zijn dan aardappelen. Zij kijkt naar de schillen en vraagt de prins of die wel lelijker zijn dan bloemblaadjes. De ogen worden hem geopend: de schillen zijn prachtig!

Fotograaf André Thijssen heeft oog voor aardappelschillen. Hij fotografeert overal ter wereld alledaagse fringe phenomena en verheft die daarmee tot verschijnselen van de eerste orde. Vieze ruiten, afgeplakte beschadigingen, weerspiegelingen, brommerhoezen – het lijkt niet uit te maken. De meest banale onderwerpen krijgen op zijn foto’s een surrealistische lading of een grote schoonheid. De fotobundel Fringe Phenomena werd uitgegeven bij de gelijknamige tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum en bestaat uit twee delen: Peripheral Visions, samengesteld door Erik Kessels die er ook de inleiding bij schreef, en Parallel worlds, dat is samengesteld door Thijssen zelf en wordt ingeleid door Chris Reinewald. Afgezien van de datering en plaatsnaam bij iedere foto ontbreekt verdere tekst en uitleg, en die is bij deze les in kijken ook niet nodig.

Fringe Phenomena
André Thijssen
Ontwerp: Sabine Verschueren
Uitgeverij d’jonge Hond, Zwolle, 2010
Ing, 282 p, ill in kleur, € 39,50
978-90-89101-63-1ISBN 9789089101631
 

... reageer