Finalisten Dutch Design Awards

Redactie Items, 13 juli 2012

Wat zijn de beste Nederlandse ontwerpen van het afgelopen jaar? Deze week maakte Dutch Design Awards (DDA) zijn finalisten bekend. Verdeeld over drie hoofdcategorieën: Product, Ruimtelijk en Communicatie, zijn 27 ontwerpen geselecteerd die meedingen naar de prijzen die op 21 oktober tijdens de Dutch Design Week (20-28 oktober) worden bekendgemaakt.

 

De selectiecommissies, die bestaan uit vakgenoten die voor DDA ruim 650 projecten beoordeelden, roemden de kwaliteit van de inzendingen. Ondanks de moeilijke economische tijd kunnen ontwerpers met beperkte middelen tot interessante en verrassende concepten komen, vinden zij. De selectiecommissies signaleerden verschillende trends zoals de bijzondere manieren van materiaal- en hergebruik en een toenemende interactie van de ontwerpen met de omgeving. Maar ook de uitdaging om grote hoeveelheden data te ontsluiten en een focus op gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid, vooral in ontwerpen van technologische aard. Ook opvallend: kleine, industriële ontwerpbureaus die vooruitstrevende en geavanceerde ontwerpen maken, internationale modemerken die Nederlandse ontwerpers hebben ontdekt en de tendens om eigen gereedschap te ontwikkelen.  

En nu de DDA-finalisten 2012:


Aleksandra Gaca | Casalis Architextiles
Architectenbureau Marlies Rohmer | Waterwoningen IJburg, Amsterdam NL
bureau SLA en Overtreders W | Noorderparkbar
Conny Groenewegen | Alchemy A/W 2012-13
Dennis Parren | CMYK Lamp
DHV architects | Duurzame renovatie hoofdkantoor DHV
Doepel Strijkers | Stills Flagshipstore
Erick van Egeraat | Drents Museum, Assen
Gijs Frieling en Job Wouters | Dries van Noten - Mannencollectie Herfst/Winter 2012/2013
Joost van Dongen | Proun
Lernert & Sander | Shades of Kenzo
Lesley Moore | Visuele Identiteit Centraal Museum
Lust | Poly Arc
Mediamatic | Infographics campagne tegen cultuurbezuinigingen
Metahaven | Transparent Camouflage - WikiLeaks
Part of a Bigger Plan, Christian Borstlap | Louis Vuitton I
Pepper Design (Fons Broess, Stijn Heijdenrijk) | Hybrid
Perceptor | MENDO
Richard Vijgen | The Deleted City
R&D Studio Nea International bv i.s.m Lisa & Damian O’Sullivan en Emmy van Gool | PSB Shoe Insoles  
Sander van de Pavert | LuckyTV
Sandra Kassenaar & Bart de Baets | Success and Uncertainty / Back Up
Scholten & Baijings | Colour Porcelain
Spark design & innovation | i-Optics EasyScan
Studio Bertjan Pot | Masks
Studio INA-MATT | Hotel The Exchange, Stock en Options! "sleeping, eating and shopping in fashion"
U-Boat Worx | C-Explorer.

Beeld: Masks, Studio Bertjan Pot

  

Een internationale jury bepaalt straks wie de prijzen in de wacht slepen. Naast prijzen in de drie hoofdcategoriën, zijn er speciale prijzen: The Golden Eye (het meest succesvolle ontwerp van afgelopen jaar), de MINI Young Designer Award (aanmoedigingsprijs voor jong talent), de Beste Opdrachtgever Award en de BNO Piet Zwart Prijs – life time achievement award, de oeuvreprijs van DDA.

Alle winnaars worden bekendgemaakt tijdens een officiële prijsuitreiking op zondag 21 oktober tijdens Dutch Design Week in Eindhoven. In die week - van 20 tot en met 28 oktober - zijn de werken van alle finalisten te zien op een speciale tentoonstelling.
 Ook verschijnt een uitgave van het Dutch Design Jaarboek in samenwerking met NAi010 Uitgevers.

Kijk voor meer informatie op: www.dutchdesignawards.nl

Beeld boven: The Exchange Hotel, INA-MATT. Onder: The Deleted City, Richard Vijgen

... reageer