Controller-evolutie

Robbert van Strien, 23 februari 2011

Het PopChartLab ontwierp een infographic over de evolutie van gamecontrollers.

Survival of the (Wii)-Fittest

De evolutionaire stamboom is een dankbare metafoor voor designhistorici. Net als de natuurlijke evolutie is de ontwerpgeschiedenis een complexe kluwen van eindeloze variaties, waarbij sommige ontwerpen duidelijke generaties kennen, terwijl andere vormen al snel tot uitsterven gedoemd zijn. Probleem is wel dat er bij 'de strijd om het bestaan' van ontwerpen geen sprake is van een duidelijke set eisen waaraan een ontwerp moet voldoen om cultureel voort te kunnen bestaan. De eisen die een ontwerp tot oervader van een serie opvolgers kunnen bombarderen zijn veel talrijker dan die twee grondregels die Darwin in de natuur constateerde; niet alleen functie, maar ook productiemethode, kosten, de beschikbaarheid van grondstoffen, smaak en esthetiek kunnen doorslaggevend zijn.

De geschiedenis van controllers die bij gameconsoles worden gebruikt, is gelukkig een stuk overzichtelijker dan, zeg, de geschiedenis van de stoel. Hardware voor games bestaat nog maar kort, en de geschiedenis ervan is goed gedocumenteerd. Het PopChartLab zette alle controllers op een rij (en definieerde daarbij tweeëntachtig soorten, verdeeld over negen geslachten).

Via: Laughing Squid

... reageer