The Selby is in your place

Julie de Graaf, 14 april 2011

In een wereld waar achternamen overbodig zijn, reist fotograaf Todd Selby stad en land af om het interieur van zijn vrienden en kennissen te fotograferen.

In zijn nieuwe boek “The Selby is in your place” geeft Selby onder meer een kijkje in de privé-bibliotheek van Karl (Lagerfeld, mode-ontwerper), de keuken van Helena (Christensen, topmodel) en de curiosa-verzameling van Lou (Doillon, model/actrice én dochter van Jane Birkin).

Selby, van origine modefotograaf, begon in 2008 met het fotograferen bij vrienden thuis. Zijn plan van aanpak: “I go to interesting people’s homes and take photos of them hanging out.” Het resultaat zette hij online op zijn website, waar binnen de kortste keren 55.000 bezoekers per dag zich kwamen verlustigen aan de kleurige fotoshoots. Dat Selby’s vrienden over het algemeen bekende ontwerpers, kunstenaars en artiesten zijn, met prachtige appartementen, villa’s en woonboten, deed het succes van de website natuurlijk geen kwaad.

En nu is er dus een boek, waarvoor Selby tweeëndertig van zijn favoriete shoots selecteerde. Het zijn stuk voor stuk prachtige foto’s van bijzondere huizen met dito bewoners, vergezeld door waterverfillustraties van Selby’s hand, die in het begin van het boek ook op een velletje stickers (!) staan. Elke shoot eindigt met een kort, handgeschreven interviewtje, waarin Selby de bewoners vraagt hun theepot te schetsen of het leukste gedeelte van een jaren ’80 film te beschrijven.

Al bladerend door “The Selby is in your place” valt op dat hippe mensen vaak levende katten of opgezette dieren in huis hebben, en heel af en toe een langoorkonijn. Blikvangers als een set vintage beenprotheses of oorwarmers in de vorm van geglazuurde donuts doen het goed onder de creatieve elite. Dit soort grappige details, in combinatie met de luchtige interviewtjes, maken de fotoshoots persoonlijk en zorgen ervoor dat “The Selby is in your place” meer is dan zomaar een interieur-boek. Zo toont Selby bij ontwerper Terence en kunstenaar Garrick niet alleen de perfect gestylde woonkamer (alles is wit, inclusief de opgezette pauw), maar ook hun bonte verzameling Sesamstraat-knuffels in de slaapkamer. En tussen de serene foto’s die hij maakte in de houten boerderij van kunstenaresse Grace en meubelmaker Kenyan, zit ook een kiekje van het stel giechelend in een oude, emaille badkuip.

Het is geen boek om in een keer uit te lezen, daarvoor wordt het na een tijdje gewoon te veel: al die hippe, mooie, creatieve mensen in hun dure, ogenschijnlijk nonchalant ingerichte lofts. Ook het hoge ons-kent-ons-gehalte gaat bij het 10e interview op je zenuwen werken. Maar ach, misschien is dat juist de essentie van een geslaagd koffietafelboek: mooi om even in te kijken, en nog mooier om daarna pontificiaal op tafel te leggen. Toch nog een beetje Selby in your place.

The Selby is in your place is een uitgave van Abrams

... reageer