Schrank8
Richard Niessen & Esther de Vries
Met enige regelmaat verandert de woonkamer van grafisch ontwerper Hansje van Halem in een galerie. Of beter gezegd: de Duitse vitrinekast getiteld ‘Schrank8’ dient als expositieruimte. Voor de negende editie nodigde ze grafisch ontwerpers Richard Niessen en Esther de Vries uit om in de kast te exposeren. Vanaf vandaag laten ze daar een alfabetische live versie van hun website zien.
“Het leuke”, zegt De Vries “is dat je op de site nooit iets kunt pakken of aanraken. Nu kan iedereen iets uit de kast halen of bladeren in een vormgegeven boek.” Met studio Niessen & De Vries is Schrank8 een soort architectonische en grafische miniatuurstad geworden. Zwarte blokken van verschillende grootte met met daarop witte letters die woorden uit het alfabet vormen, corresponderen met zowel eigen werk als gemeenschappelijke ontwerpen. Een alfabet vergemakkelijkte het maken van een selectie; ze zochten daar woorden bij die veel voorkomen in hun werk. Uiteindelijk staan er 22 letterblokken - de Q,X,Y zijn ovegeslagen en de K waren ze onderweg gewoonweg vergeten.
Uit 2005 stamt de D van Decoratie: de cover van het jaarverslag van het Stedelijk Museum dat bestaat uit negen gedecoreerde tekens van het woord Stedelijk gedrukt in zilver op een blauw doek. Deze negen letters komen terug als hoofdstukverdelers in het boek. De J staat voor Japan en de grafische herdenkingsmunt die ze in 2009 ontwierpen ter ere van 400 jaar officiële handelsbetrekkingen tussen Nederland en Japan. En de N is van Nest: een publicatie bij een reizende tentoonstelling van nest-vormige sculpturen van Auke de Vries. Het heeft de vorm van een bouwpakket voor een mini-tentoonstelling waarbij delen van het boek gescheurd kunnen worden en geplaatst in de staande omslag nieuwe ‘nesten’ vormen. En de H van Huis is een boek van kunstenaar Erik Mattijssen, vormgegeven als een wandeling door verschillende ‘kamers’. Grappig in deze context is dat je naar een kast in een kast kijkt. De cover van het boek toont een raam en een detail van een werk van Mattijssen: een deel van een huis en een boekenkast.
Het werk vormt een mooi geheel in de Duitse vitrinekast uit de jaren dertig. Van Halem kocht de tweedehands kast - die het bombardement van Dresden heelhuids heeft overleefd - en stopte er mooie spullen in. Maar na een tijd werd het een rommel. Ze had iemand nodig om de kast in te richten, vond ze. Aanvankelijk uit pure nieuwsgierigheid naar waar bevriende ontwerpers mee bezig waren, waren het later ook andere creatieven die Van Halems interesse opriepen. Zo besloot de in grafische vormgeving, boekontwerp en typografie gespecialiseerde ontwerper hen in haar kast uit te nodigen. “Elke expositie - van de eerste met Bart de Baets tot de laatste met Viktor Hachmang en iedereen ertussenin - is een excuus om nader kennis te maken”, zegt ze. “Je moet een goed gevoel over iemand hebben, je woont er toch een beetje mee samen."
Het handgeschreven label op de vitrinekast waarop 'Schrank 8' staat, diende als titel van de serie tentoonstellingen die de kast sindsdien heeft geherbergd. Zo gingen onder andere Pinar & Viola, Johann Kauth en Michiel Schuuurman Niessen en De Vries voor - evenals zo’n 1200 bezoekers die Van Halem inmiddels over de vloer heeft gehad.
Bezoek op afspraak tot en met 27 januari 2013 via e-mail: hansje@hansje.net of tel: 06 412 415 46.
Locatie
Home Gallery Schrank8
Wagenaarstraat 331
1093 CN Amsterdam
... reageer
Wil je reageren op dit artikel? Stuur een mailtje naar de redactie.