Mysterieuze ringen

Redactie Items, 05 november 2012

De elfde editie van de Sieraad Art Fair was de meest internationale tot nu toe. Afgelopen weekend toonden gevestigde sieraadontwerpers en nieuwe talenten uit binnen- en buitenland hun werk aan het grote publiek. Ontwerper Lien Hereijgers, behorend tot de laatste categorie, presenteerde tijdens de beurs haar serie Vostokringen, die weliswaar klein zijn van stuk, maar een des te groter mysterie met zich meedragen.

De Vostokring verwijst naar het gelijknamige meer onder Antarctica. Gelegen onder kilometers ijs herbergt het Vostokmeer misschien wel de laatste geheimen van onze planeet. De mens heeft het meer ontdekt via satellietbeelden, maar boren tot in het meer is tot nu toe nog niet gelukt. Hereijgers: "De vele theorieën rond dit mysterieuze meer inspireerde me om een eigen droomwereld te creëren in de vorm van een ring."

Kleur staat centraal in Hereijgers' ontwerpen. "In een hedendaagse wereld van zwart, wit en grijs geven kleuren vooral emoties en sfeer weer. Door het veelvuldig gebruik van kleuren tracht ik de mensen warm te maken voor het dragen van kleur en het dagelijkse leven in te kleuren."

Om het mysterie compleet te maken, zegt de ontwerper weinig over het productieproces. Behalve dan dat de ringen volledig handmatig worden vervaardigd uit polyutheraan, waardoor elk exemplaar uniek is en een eigen sfeer uitdrukt. "De materialen die ik gebruik om de kleuren en mysterieuze sfeer te creëren, geef ik niet prijs; dit geeft de drager van de ring de mogelijkheid om zelf te fantaseren over het Vostokmeer. Zo blijft het verhaal levendig, en toch mysterieus", aldus de ontwerper.

... reageer