Winnaars The Green Design Competition

Viveka van de Vliet, 16 juli 2012

De winnaars van The Green Design Competition zijn PalmLeather Sandals van de Nederlandse ontwerper Tjeerd Veenhoven en het merk Ento van Jonathan Fraser, Jacky Chung, Julene Aguire en Aran Dasan, onlangs afgestudeerd aan het  Royal College of Art in Londen.

De Nederlandse productontwerper Tjeerd Veenhoven wint met zijn concept ‘PalmLeather Sandals’ in Categorie 1 (Gevestigde designondernemers) een bedrag van €25.000. 

Vanuit zijn Studio Tjeerd Veenhoven houdt de ontwerper zich bezig met het uitvinden van materialen en productietechnieken. PalmLeather is één van die uitvindingen. Met dit nieuwe materiaal heeft hij een aantal producten ontwikkeld waaronder tassen en deze slippers gemaakt van palmbladeren. 

De volledig bio-afbreekbare slipper dient als vervanger van de witte plastic/kunststof slipper die we wel kennen uit hotelkamers, spa’s of vliegtuigen. Deze slipper is gemaakt om te worden weggegooid na gebruik - wat soms al na enkele uren het geval is.

Tjeerd Veenhoven kiest ervoor om de synthetische slipper door een bio-afbreekbare slipper  te vervangen. Veenhoven: “Het is geen sexy high end designproduct, maar simpel, klein en ogenschijnlijk nauwelijks van belang. Ogenschijnlijk, want van de plastic slipper worden per jaar rond de vijftig miljoen exemplaren geproduceerd én weggegooid. Dit betekent een enorme verspilling van een materiaal als plastic en een groot gevaar voor ons milieu.”

De PalmLeather Sandals hebben alle aspecten in zich die de jury graag ziet: lokale productie, een goed businessplan met een hoog potentieel, een goed ontwerp, een innovatief karakter, het is duurzaam, zorgt voor social empowerment en economische ontwikkeling. Het biodiverse aspect van de ‘PalmLeather Sandals’ is tweeledig. Enerzijds worden grote hoeveelheden plastic vervangen door biologisch afbreekbaar materiaal. Anderzijds is het nieuwe product goed ontworpen waardoor de slippers minder snel zullen worden weggegooid. “Het concept is een perfect voorbeeld van hoe je een ecologische economie creëert”, aldus de jury met daarin onder andere Jurgen Bey,  ontwerper en oprichter van Studio Makkink & Bey, en hoofdredacteur van Items Max Bruinsma.

De vier net afgestudeerde master-studenten Innovation Design Engineering aan het Royal College of Art (RCA) in Londen winnen met Ento in Categorie 2 (Startende designondernemers). Zij ontvangen €15.000 om hun concept verder te ontwikkelen. 

Jonathan Fraser, Jacky Chung, Julene Aguire en Aran Dasan vonden elkaar in dezeflde ontwerpgedachte: "tackling sustainable design issues", zegt Dasan desgevraagd. In aanloop naar Ento deden de vier al diverse projecten samen tijdens hun studie. Hun eerste project ging over 'food security'. Insecten vormen een bron van gezonde en lekkere eiwitten en zijn energie-efficiënter dan de traditionele veeteelt - zelfs negen keer efficiënter dan rundvlees. Het enige probeem waarmee ze kampten was: hoe maak je deze vorm van voedsel aantrekkelijk, hoe kun je insecten succesvol introduceren op het menu van de westerse mens? Dasan: "Zodoende ging ons project over de kracht van goed design als wapen om een cultureel taboe te doorbreken."

Dat doen ze nu ook met Ento, een bedrijf in eetbare insecten. "We willen mensen bewust maken van de voordelen van eetbare insecten. Daarom hebben we een ‘roadmap’ ontwikkeld die zich in eerste instantie richt op het ‘spannende aspect’ van het eten van insecten, maar die langzaam toewerkt naar een algemene acceptatie van insecten als gezonde en duurzame voedingsbron."

Het team gaat uit van de versnelde wereldwijde vraag naar voedsel. “Insecten bieden een alternatief voor de huidige niet-duurzame landbouwpraktijken die enorme hoeveelheden grondstoffen verbruiken en een bedreiging vormen voor de biodiversiteit over de hele wereld. Insecten nemen veel minder ruimte in beslag, zijn energie-efficiënter en eten juist de gewassen die wij niet willen. Ze zitten vol proteïnen, bevatten weinig vet en cholesterol en zijn rijk aan vitaminen en mineralen. 

De jury prijst de doordachte aanpak van dit team, evenals het ontwerp en de branding. Ook snijdt Ento een actueel onderwerp aan: de stijgende mondiale vraag naar voedsel. Het concept kan een enorme impact hebben op het dieet van westerlingen. De jury hoopt dan ook dat Ento de prijs gebruikt om het product verder te onderzoeken en te ontwikkelen. Dat is al het geval, meldt Dasan. Op dit moment zijn ze met  hulp van een 'innovationRCA' business incubator  een businesspropositie aan het ontwikkelen en schrijven ze aan hun businessplan. "Wellicht is in 2020 een verse sprinkhaan een normaal verschijnsel op het menu van westerse restaurants”, zegt Dasan. 

De eerste editie van de internationale prijsvraag The Green Design Competition is een interdisciplinair initiatief van Dutch Design Week (DDW) en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Het daagt designers uit om met creatieve en innovatieve ontwerpen een bijdrage te leveren aan het in stand houden en verbeteren van biodiversiteit. Er zijn drie industrie gerelateerde ondernemerscompetities in de creatieve industrie. Naast The Green Design Competition, is er ook The Green Architecture Competition (georganiseerd door het Nederlands Architectuurinstituut) en The Green Fashion Competition (georganiseerd door Amsterdam Fashion Week).

 

... reageer