Nike+Romance of Running

Redactie Items, 02 augustus 2012

Het voormalig Filmmuseum in het Vondelpark is tijdelijk ingenomen door Nike. Van 28 juli t/m 24 augustus is de 'Romance of Running expositie' te zien op de trappen, in de gangen en in de oude filmzalen. Nike koppelde hiervoor vijf bekende Nederlandse smaakmakers: presentator Arie Boomsma, rapper Faberyayo, dj The Flexican, MC Melodee en actrice Saar Koningsberger, aan zes kunstenaars en ontwerpers: stylist Bonne Reijn, grafisch vormgever Job Wouters, documentation artist Jonas Lund, visual artist Cata Pirata, en het grafische vormgeversduo Pinar & Viola. Gezamenlijk maakten zij de meest uiteenlopende kunstobjecten. Video-kunstenaar Niek Pulles voegde daar een interactieve installatie met soundscapes aan toe.

De koppels zijn rennend langs hun favoriete plekken in de stad gegaan om zich te laten inspireren. Het resultaat: rapper Pepijn Lanen (Faberyayo) van de Jeugd van Tegenwoordig, werkte samen met Job Wouters aan onder andere een typografische rode loper. De op vinyl geschilderde decoratieve delen van songteksten, vormen een hardlooproute door het gebouw. Dj The Flexican maakte samen met de Zweedse internetkunstenaar Jonas Lund een hardloopmachine gebaseerd op eigen beats van de dj. En Pinar & Viola, die zich ‘ecstatic surface desigers’ noemen, leveren ook met dit gelaagde kunstwerk in samenwerking met Saar Koningsberger, commentaar op de overvormgegeven hedendaagse visuele cultuur. Geïnspireerd door het multi task-talent van Saar Koningsberger, maakten Pinar & Viola een video-installatie. Bezoekers betreden een droomlandschap waarin hun meest onmogelijke wensen worden waargemaakt.


Beeld: kunstwerk van Job Wouters en Pepijn Lanen

MC Melodee, de vrouwelijke helft van La Melodia, bezocht vijf favoriete plekken in de stad en nodigde 25 vrienden en fans uit die route met haar te rennen. Visual artist en muzikant Cata Pirata (Catarina Aimée Dahms) maakte vervolgens een kunstwerk met licht en geluid gebaseerd op de Romance of Running ervaring van de Amsterdamse MC.

Beeld: kunstwerk Bonne Reijn en Arie Boomsma

In de ruimte boven de expositie is een Nike+ Performance experience ingericht waar de nieuwste Nike Lunar Glide schoenen getest kunnen worden, de Nike+ Running App valt te downloaden en je tips krijgt van een personal trainer over het ‘rondje Vondelpark’.

Open maandag t/m vrijdag van 14:00 uur tot 22:00 uur. Zaterdag en zondag van 08:00 uur tot 17:00 uur. Entrée gratis.


Beeld boven: werk van Pinar & Viola en Saar Koningsberger. Beeld onder: hardloopmachine van Jonas Lund en The Flexican

 

 

 

 

Locatie

Vondelpark Paviljoen
Vondelpark 3 (het oude filmmuseum, naast Vertigo)
1071AA Amsterdam

... reageer