Graphic Design Festival Breda

Viveka van de Vliet, 20 augustus 2012

In de aanloop naar het Graphic Design Festival Breda 2012 van 19 t/m 23 september, portretteert Items in een wekelijkse serie zeven ontwerpers die zich presenteren tijdens het festival. In deze aflevering stellen we de Italiaanse art director, journalist en visual information designer Francesco Franchi voor. Hij werkt sinds 2008 voor IL (Intelligence in lifestyle) Magazine. Dit maandelijkse nieuwstijdschrift maakt deel uit van Il Sole 24 ORE, een toonaangevende krant in Italië op financieel en economisch gebied. Het tweejaarlijkse internationale festival over grafisch ontwerp nodigde Franchi uit deel te nemen aan de expositie ‘Small Stories Bigger Picture’ in MOTI. Hier zal de art director een aantal spreads uit IL laten zien die wat betreft onderwerp variëren van de Arabische Lente tot ecologische problemen en die illustratief zijn voor zijn manier van werken. Ook houdt hij op 21 september een lezing binnen het thema van GDFB2012: 'Visual Storytelling'.

Deel 3: Francesco Franchi

Francesco Franchi ontwikkelde voor IL een eigen journalistieke taal. Hij interpreteert het nieuws en creëert een nieuwe visuele vorm die even grafisch is als verhalend, even onderhoudend als informatief. Hij navigeert min of meer binnen het spectrum tussen kunst en informatie. De art director, die eerder als senior designer werkte bij bureau Leftloft (Milaan/New York), bekwaamde zich in grafisch design en haalde een masters Industrial Design aan de Politecnico van Milaan waar hij cum laude afstudeerde op krantenvormgeving.

Over de nieuwe rol van de ontwerper schrijft hij in zijn boek uit 2011: Visual Storytelling: Inspiring a New Visual Language. Hierin beschrijft hij de rol van de vormgever als vertaler van de journalistieke informatie, en de relatie tussen vorm en inhoud. In zijn eigen werk, laat Franchi zich inspireren door zijn voorbeelden: Otto Neurath, pictogrammenpionier uit de jaren 'dertig die Isotype ontwikkelde, een wetenschappelijke methode waarmee cijfermatige informatie aantrekkelijker wordt en makkelijker te begrijpen. En de Amerikaanse visualizer Nicolas Felton, die actuele data verweeft tot een grafisch tapijt van statistieken, grafieken en kaarten.

Aan IL zie je duidelijk dat Franchi ook inspiratie haalt uit tijdschriften uit de jaren zestig die toen iconen waren van innovatie en experiment binnen de visuele cultuur. Zo wil hij het ook: “IL richt zich op de internationale lezer die op zoek is naar onconventionele, ironische content. Mijn idee is de lezer soft nieuws voor te schotelen maar het te brengen alsof het harde nieuwsfeiten zijn. Ik giet die informatie in een serieuze, journalistieke stijl die zowel intelligent als elegant is.” Zo bestaat IL uit verschillende katernen, elk met een eigen journalistieke en grafische identiteit. Vernieuwing ontstaat door de katernen steeds op andere manieren vorm te geven."Ik gebruik gebeurtenissen uit de actualiteit als sleutel om veranderingen in lifestyle te begrijpen”, zegt hij. "Editorial design gaat over het overbrengen van een journalistiek idee of verhaal door middel van woord en aantrekkelijk beeld. Na verloop van tijd transformeert die informatie tot begrip. Grafisch design is niet slechts een esthetisch maar meer een ethisch aspect van het journalistieke product. Het is content, een compositie van objecten die in hun functie en in hun bijdrage aan het dagelijks leven een intrinsieke logica hebben."

Informatie: www.graphicdesignfestival.nl

 

Locatie

Expositie:
MOTI - Museum of the Image
Boschstraat 22
4811 GH Breda
tel:  076 529 9900
e-mail: info@motimuseum.nl

Lezing 21 september:
Huis voor Beeldcultuur
Reigerstraat 16 4811 XB Bred
 tel: 076 751 49 00
e-mail: info@huisvoorbeeldcultuur.nl

... reageer