Graphic Design Festival Breda - 4

Viveka van de Vliet, 27 augustus 2012

In de aanloop naar het Graphic Design Festival Breda 2012 van 19 t/m 23 september, portretteert Items in een wekelijkse serie zeven ontwerpers en ontwerpbureaus die zich presenteren tijdens het festival. In deze aflevering is het de beurt aan FIZZZBZZZZ, een in Parijs en Berlijn gevestigd creatief bureau. Art directors Alexandre Viault en Benoît François gebruiken en creëeren teksten, afbeeldingen en objecten als grondstof voor hun mise en forme en mise en scène van hun projecten. Net als een frisbee, is hun praktijk als een stuurwiel in beweging: ze vliegen heen en weer tussen industriële producten en limited editions, tussen klanten en medewerkers en tussen ideeën en vormen. Ze koersen van A naar B, van B naar L en van Z naar H. Tijdens het festival is FIZZZBZZZZ uitgenodigd om samen te werken met Letterproeftuin (zie ook Graphic Design Festival Breda, deel 1 op deze blog). Daarnaast geven ze op 19 september een lezing passend bij het thema van het festival: Visual Storytelling.

Deel 4: FIZZZBZZZZ

Het werk van Alexandre Viault en Benoît François is niet makkelijk onder een noemer te vatten. Gemeenschappelijk kenmerk is hoogstens dat ze experimenteren met materialen. Door de diversiteit zijn dat eigenlijk geen gemeenschappelijke kenmerken te noemen. Ze maken net zo goed een affiche voor de auto-tentoonstelling: Qui veut voyager loin ménage sa monture, vervaardigd met inkt en motor-olie op papier als portretten waarbij ze gebruik maken van zwarte inkt en metalen kettingen voor informatiekaarten over het persoonlijkheidsstoornis borderline: Boarderline e(s)t trouble de la personnalité.

Boarderline e(s)t trouble de la personnalité

Viault (afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie) en François produceerden labels voor Belgische bieren geprint op zijdeglans papier met gouden inkt, en ontwierpen daarnaast eigen lettertypes en twee tekenmachines. N°1 is een Ink jet machine die oorspronkelijk gebouwd is als tool om letters te tekenen. De houten doos heeft een grid van 5 × 7 gaten die gevuld worden met inkt uit een injectiespuit. De box beweegt horizontaal maar kan vanwege de wieltjes ook vertikaal bewegen. N°2 is een analoge tekenmachine.

Drawing Machine

FIZZZBZZZZ’ opdrachtgevers zijn minstens zo divers als de toepassingen die de twee art directors gebruiken. Het bureau maakt net zo makkelijk een geanimeerd filmpje over drie dieren in de jungle die een dans uitvoeren als eerbetoon aan hun helden: Rousseau en Giuseppe Arcimboldo, als het lettertype ‘Didonuit’ voor de flyer van het Million Light Years project in Leipzig, een boek over mathematische codes en primitieve cryptologie: A=E, vervormde portretten van Max Bill en Hans Arp tot de kinderboekencollectie Flopp. We kennen FIZZZBZZZZ wellicht van de catalogus Never Exhibited waarin schilderijen uit de collectie van het Stedelijk Museum staan die verworven zijn onder directeurschap van Willem Sandberg tussen 1945 en 1963, maar die nooit getoond zijn aan het publiek.

 

In de mobiele werkplaats zal FIZZZBZZZZ drie dagen lang samenwerken en ervaringen en ideeën delen met de oprichters van Letterproeftuin, de Haagse ontwerper Jordy van den Nieuwendijk en de in Berlijn werkende Amerikaanse ontwerper Nathan James.

Illustratie Divinités

FIZZZBZZZZ overweegt een aquarelpers mee te nemen naar de Letterproeftuin om ter plekke schilderijen in serie te produceren. Ook denkt het stukken hout en boomtakken die ze in het bos vonden mee te nemen. “Wat we daarmee gaan doen, weten we zelf ook nog niet”, vertelt François vanuit Parijs.

Tijdens de lezing zullen Viault en François in ieder geval verhalen over hun ervaringen en werkproces in de Letterproeftuin en zullen ze de met aquarelpers en stukken hout geproduceerde werken laten zien.

Kaartjes voor de lezing zijn te koop via: www.graphicdesignfestival.nl/nl/tickets/

 

Locatie

Letterproeftuin en lezing op 19 september:
Huis voor Beeldcultuur
Reigerstraat 16 4811 XB Bred
 tel: 076 751 49 00
e-mail: info@huisvoorbeeldcultuur.nl

... reageer