Graphic Design Festival Breda - 6

Viveka van de Vliet, 10 september 2012

Tussen de ontwerpers en ontwerpbureaus die Items in een wekelijkse serie portretteert in de aanloop naar het Graphic Design Festival Breda 2012 van 19 t/m 23 september, is Super Fertile het enige sieraadlabel. Achter dit merk schuilt de Sri Lankaanse sieraadontwerpster Kali Arulpragasm. Elk uniek stuk is geïnspireerd door en opgedragen aan vrouwen in een land in oorlog waaronder Sudan, Irak en Sri Lanka. Met de ‘Tourism-collectie’ neemt ze deel aan de expositie 'Small Stories Bigger Picture' in MOTI. Ook houdt ze een lezing op vrijdag 21 september.

Deel 6: Super Fertile

Het zijn geen glamorous sieraden voor chique vrouwen uit Italië, Frankrijk en Japan maar sieraden voor vrouwen in landen waar een burgeroorlog woedt waaronder Haïti, Irak, Israël, Sudan, Afghanistan en Sri Lanka. Om die sieraden kun je niet heen: ze bestaan onder andere uit gigantische zilveren en gouden oorbellen en halskettingen tot aan je navel. Alsof Arulpragasm een parallel trekt met soldaten in politiek instabiele landen. Zij dragen enorme geweren, de vrouwen antwoorden met enorme sieraden.

Beeld: alle foto's zijn uit de collectie Tourism, Super Fertile

Kali Arulpragasm richtte in 2006 het bureau Super Fertile op in Londen nadat ze daar als sieraadontwerpster was afgestudeerd aan Central Saint Martin. Haar sieraden vertellen sociaal realistische verhalen, het zijn politieke statements. De kettingen, broches, ringen en armbanden hebben de door oorlog verscheurde landen als thema. Ze hebben een zware boodschap over de staat waarin de wereld verkeert. De namen van haar collecties als ‘Endangered Species’ (2007), ‘Hunger’ en Tourism (ook wel: Terrorism affects Tourism, 2008, en ‘Murder’ (2011) spreken voor zich.

De laatste collectie is wellicht de meest persoonliijke en confronterende omdat ze zelf een naar Groot-Brittannië gevluchte Tamil is uit Sri Lanka, een land waar meer dan dertig jaar een burgeroorlog woedt. Verkrachting, honger, marteling, bijna 70.000 vermoordde burgers en nauwelijks aandacht voor deze oorlog in de pers, heeft ze verbeeld in de rauwe collectie. “Het laat zien wat ik heb gezien. Murder reflecteert de moorden en afslachtingen die wij accepteerden in naam van de oorlog. Het zien van afgesneden kelen en opgeblazen hoofden is afschuwelijk, maar het is voor veel slachtoffers van oorlog over de hele wereld helaas een onderdeel van het dagelijkse leven geworden.”

Het is zwaar. Toch vieren veel van haar sieraden de positieve kanten van het leven in een oorlog. De vrolijke halssieraden uit Irak laten fruit, een moskee en de toren van Samarra zien, Sudanese sieraden bestaan uit afbeeldingen van koeien en vissers, de sieraden uit Sri Lanka boten, palmbomen en pauwen en uit Israël paarden en tempels. Ook getuigen sommige sieraden van haar gevoel voor humor. De ontwerpster draagt zelf vaak een lange ketting die bestaat uit zilveren en gouden kogels en een bijpassende ring en broche. Met de ‘Bullet Wound Broche’ op haar revers, lijkt ze door een kogel geraakt, zonder dat er bloed vloeit.

Locatie

Lezing op 21 september:

Huis voor Beeldcultuur
Reigerstraat 16 4811 XB Breda
tel: 076 751 49 00
e-mail: info@huisvoorbeeldcultuur.nl
Kaartjes voor de lezing zijn te koop via: www.graphicdesignfestival.nl/nl/tickets/

Expositie:
MOTI - Museum of the Image
Boschstraat 22
4811 GH Breda
tel:  076 529 9900
e-mail: info@motimuseum.nl

 

... reageer