Van Items.nl naar Itemsmagazine.nl

Max Bruinsma, 25 november 2017

Items website terug als archief

Ruim vier jaar na het faillissement van Items, tijdschrift voor vormgeving, in juni 2013, is de website van het blad terug. Een archief met toekomstpotentieel.

In een van de laatste berichten op de site in juni 2013 werd nog hoopvol geschreven dat Items, “zij het in sterk afgeslankte vorm,” verder gaat. Dat is niet gelukt. Als voormalig hoofdredacteur en uitgever heb ik indertijd de rechten op de titel en het archief uit het faillissement terug gekocht, maar vond geen financiering voor een doorstart.

Met ondersteuning van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is het nu tenminste gelukt de oude Items site weer online te brengen, zij het onder een nieuwe naam – de oorspronkelijke URL bleek te zijn geveild.

Deze site is in eerste instantie een archief. Een online resource voor onderzoek naar de recente geschiedenis van designkritiek en verslaggeving over design. Items heeft als gedrukt tijdschrift sinds 1982, en sinds 2011 ook als volwaardige website met eigen inhoud, het Nederlandse ontwerpen op de voet gevolgd, nadrukkelijk in de context van het internationale design.

Ook is er al in 2011 een begin gemaakt met het digitaliseren van oude nummers, om ze toegankelijk te houden voor geïnteresseerde lezers, ontwerpstudenten en onderzoekers. Er zijn diverse “archief thema’s” gemaakt met inhoudelijk verbonden artikelen uit de dertig jaargangen van het blad, maar tot een volledige digitalisering van het hele archief is het niet gekomen.

Dat blijft een ambitie, ook voor deze archief site: alle 174 nummers van Items sinds 1982 online beschikbaar maken. Daarvoor moet natuurlijk apart fin­anciering gevonden worden, en ik hoop dat dat lukt, met steun van de Nederlandse ontwerpwereld.

Maar natuurlijk hoeft een website als deze niet alleen een inert archief te blijven – het kan ook groeien! Ik zal deze plek als publicatiekanaal gebruiken om bezoekers zo nu en dan te laten weten wat ik voor interessants ben tegengekomen of als ik een mening of kritiek te spuien heb.

Het mooist zou het natuurlijk zijn als ik niet de enige ben, als de Items site zou worden wat hij ooit wilde zijn: een platform voor designkritiek en discours over waar het heen gaat, of zou moeten gaan, met het ontwerpen in Nederland en de wereld.

Jullie zijn van harte uitgenodigd!

... reageer